Vlada FBiH se vraća istraživanju nafte: Raspisan tender za izbor konsultanta

09.10.2018. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH se vraća istraživanju nafte: Raspisan tender za izbor konsultanta

Nakon dva neuspješna pokušaja Vlada FBiH je krenula u novu potragu da pronađe stručnog konsultanta koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender.

Nakon dva neuspješna pokušaja Vlada FBiH je krenula u novu potragu za stručnim konsultantom koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i plina u Federaciji BiH.

Tako je jučer Federalno ministarstvo industrije, energije i rudarstva objavilo treći tender za nabavku stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi FBiH u izradi tenderske dokumentacije, pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Od konsultanta se očekuje lzrada Plana aktivnosti za realizaciju usluga, priprema i organizovanje promocije prostora Federacije za istrazivanje i eksploatacru nafte i plina, priprema tenderske dokumentacije, organizovanje i raspisivanje medunarodnog javnog poziva, izrada preporučenih modela ugovora i fiskalnih parametara, pružanje stručne pomoci prilikom evaluacije ponuda, izradu strategije pregovora, organizovanje i vođenje pregovora sa naftnim kompanijama sa izradom konačnog prijedloga ugovora, te edukaciju domaćih stručnih osoba, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 1,28 miliona KM.

Krajnji rok za dostavu ponuda je 27. novembar 2018. godine, kada je zakazano i otvaranje pristiglih zahtjeva za učešće.

Podsjetimo, prethodni postupci za traženje konsultanta za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koji je pokrenut 2014. godine, nekoliko puta je obustavljan i ponovo pokretan.

Prvi poziv raspisan je u oktobru 2017. godine kada su tendersku dokumentaciju preuzela 43 zainteresovana ponuđača, ali nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda. Utvrđeno da nijedan ponuđač ne ispunjava tražene kriterije, odnosno nema potrebne kvalifikacije za pružanje usluga vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta.

U slučaju drugog poziva dokumentaciju su preuzela 22 zainteresovana ponuđača, ali je ponudu poslao samo IHS Markit iz Londona koji je napravio niz propusta u procesu dostavljanja ponude i kao takav odbijen.

Iako je kompanija Shell, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, odustala od saradnje s Vladom FBiH 2015. godine, sada je ponovo iskazala interes za poslovnu saradnju, pa su aktivnosti za izbor konsultanta ponovo pokrenute.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti