U BiH posluje 250 njemačkih firmi koje zapošljavaju oko 6.000 radnika

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH posluje 250 njemačkih firmi koje zapošljavaju oko 6.000 radnika

Prema podacima Centralne banke BiH, učešće investicija iz Njemačke iznosi 4.6%, u ukupnom stanju direktnih stranih ulaganja  u BiH.

23.10.2018. 08:16 Izvor: / Akta.ba

Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), razgovarao je s novoimenovanim generalnim konzulom BiH u Štutgartu Beganom Muhićem o mogućnostima zajedničke suradnje na unapređenju ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke na polju investicija i izvoza.

Milinić je upoznao bh. diplomatu o aktivnostima FIPA-e na polju privlačenja stranih investicija, promociji bh. potencijala za investiranje, kao i trendovima priliva stranih ulaganja u BiH, s fokusom na njemačke investicije realizirane do sada u našoj zemlji.

Govoreći o stranim investicijama istakao je da se Njemačka s investiranih 614 milion KM nalazi na sedmoj poziciji, na listi zemalja najznačajnijih investitora u BiH. Prema podacima Centralne banke BiH, učešće investicija iz Njemačke iznosi 4.6%, u ukupnom stanju direktnih stranih ulaganja  u BiH.

Prema istraživanjima Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK) u BiH posluje 250 njemačkih firmi i zapošljavaju oko 6.000 radnika.

Među najznačajnijim investitorima iz Njemačke su: Haidelberger Zement AG – Tvornica cementa d.d. Kakanj; Messer Gresheim Haft. – Messer postrojenja u Sarajevu, Mostaru i Zenici, Xella International – Xella BH d.o.o. Tuzla, proizvodnja građevinskog materijala, itd.

S obzirom da se Štutgart nalazi u pokrajini Baden-Wurttenbeg koja je sjedište automobilske industrije i koja je također poznata po velikom broju preduzeća iz mašinske industrije, od bh. diplomate se očekuje da radi na nastavku proširenja postojeće ekonomske suradnje između BiH i ove pokrajine, kao i na dodatnom produbljivanju ekonomskih veza, kao i promociji bh. potencijala putem organiziranja privrednih susreta, učešćem na sajmovima i privrednim skupovima s ciljem predstavljanja mogućnosti za ulaganje u BiH.

Bh.preduzeća već dugi niz godina imaju odličnu suradnju s njemačkim firmama iz Baden-Wurttenberga i veoma je važno osigurati nastavak uspješne suradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti