Kompanija GIKIL podnijela zahtjev za izdavanje okolišne dozvole

01.11.2018. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Kompanija GIKIL podnijela zahtjev za izdavanje okolišne dozvole

Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za pogone i postrojenja operatora Global Ispat koksna industrija je uradio Univerzitet u Zenici, Instutut "Kemal Kapetanović".

Kompanija GIKIL koji je proteklih mjeseci pod budnim okom javnosti zbog ekološke katastrofe, koju je prouzrokovalo izlijevanje katrana, amonijačne vode i drugih opasnih materija u rijeku Spreču, zatražila je od Federalnog ministrstva okoliša i turizma okolišnu dozvolu, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Kompletna dokumentacija za izdavanje okolišne dozvole postavljena je i na web stranicu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, radi učestvovanja javnosti u odlukama o posebnim djelatnostima, koja se može očitovati po predmetnom zahtjevu u roku od 30 dana od dana objavljivanja.

Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za pogone i postrojenja operatora Global Ispat koksna industrija je uradio Univerzitet u Zenici, Instutut "Kemal Kapetanović".

U zahtjevu su navedene i mjere koji bi se trabao pridržavati GIKIL, a one se odnose na identifikaciju svih mjesta na kojima nastaje otpad, vršenje selektivnog prikupljanja i označavanje pojednih kategorija otpada korištenjem referentne liste otpada iz Pravilnika o kategorijama otpada sa listama.

Potrebno je i da mjesta privremenog prikupljanja otpada budu definisana i označena, a sav nastali opasni otpad mora se sakupljati u namjenske spremnike i skladišta na način da se spriječi njegovo rasipanje ili razlijevanje i ulaz oborinskih voda, te isporučivati ovlaštenom operatoru s ciljem njegovog zbrinjavanja u skladu sa zakonskom regulativom i planom o upravljanju otpadom.

Pored ovih navedeno je i niz drugih mjera, odnosno potrebno je odvoziti i na siguran način transportovati sakupljeni otpada, otpad od hemijske pripreme vode (muljevi od dekarbonizacije) zbrinjavati putem kompanije koja ima dozvolu za sakupljanje, prijevoz i zbrinjavanje, odnosno upotrebu ove vrste otpada. GIKIL je potrebno i da izbjegava negativne posljedice otpada na okolinu, pravilnom manipulacije sa otpadom i njegovim pravilnim skladištenjem i upravljanjem.

Interni transport otpada se mora vršiti na način da se okoliš, odnosno radno okruženje uposlenika unutar kruga kompleksa ne ugrožava prilikom transporta te ukoliko dođe do zagađivanja okoliša, prijevoznik je dužan sanirati posljedice,odnosno u slučaju incidenta blagovremeno propisno reagovati i sanirati posljedice.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva TK nakon ekološke katastrofe u ovoj kompanijije bio uhapšen generalni direktor Debasish Ganguli koji je pušten da se brani sa slobode.

Inače, Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac je vodeći regionalni snabdjevač koksa za industriju željeza, livnice, šećerane i druge potrošače. Pogoni ovog proizvodnog kompleksa nude različite proizvode iz katrana kamenog uglja (elektrodna smola,toplopresovani naftalin, industrijska ulja i drugo), te mineralna đubriva, anhidrid maleinske kiseline i kompletne usluge proizvodnje, remonta, montaže i održavanja procesne opreme i objekata u koksnoj i hemijskoj industriji u sastavu predmetnog proizvodnog kompleksa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti