Širenjem mreže daljinskog grijanja do manjeg zagađenja zraka

02.11.2018. 15:55 / Izvor: Akta.ba
Širenjem mreže daljinskog grijanja do manjeg zagađenja zraka

Fond za zaštitu okoliša FBiH u ovom projektu je, zajedno sa JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, finansirao izradu Studije izvodljivosti.

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH u Sarajevu je 02.11.2018. godine održan radni sastanak kojem su prisustvovali Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH sa saradnicima i Admir Džubur, direktor KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. sa saradnicima.

Direktori Fonda i Toplana Sarajevo međusobno su se upoznali sa stanjem i trenutnim aktivnostima na  projektima koji bi efikasno utjecali na problem aerozagađenja u Kantonu Sarajevo, a glavna tema sastanka bila je kreiranje strategije za širenje mreže daljinskog grijanja i povećanja broja korisnika daljinskog grijanja, a u svrhu smanjenja upotrebe okolinski neprihvatljivih energenata koji se koriste u velikom broju individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano i o projektu „Snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“, kojim se rješava jedno od strateških pitanja i problema zagađenja zraka u Kantonu Sarajevu, a čijom bi se realizacijom doprinijelo poboljšanoj kvaliteti zraka s ciljem dugoročne dobrobiti građana. Fond za zaštitu okoliša FBiH u ovom projektu je, zajedno sa JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, finansirao izradu Studije izvodljivosti dok se, trenutno, na osnovu Odluke Vlade FBiH, od strane Elektroprivrede BiH i Fonda, u jednakom omjeru od po 50 posto finansira izrada idejnog projekta.

Direktor Fonda, Fuad Čibukčić, predstavnike Toplana Sarajevo informirao je o formiranju tima za praćenje realizacije i reviziju Idejnog projekta.

„Elektroprivreda BiH provela je postupak javne nabavke, i skladu sa projektnim zadatkom, odabrala konsultanta koji je započeo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije nivoa idejnog projekta i istražnih radova. Ovaj dokument će, nadalje, biti osnova za daljnju razradu projekta tehničke dokumentacije na nivou glavnog projekta, a na bazi kojeg predstoji izgradnja planiranog toplovoda Kakanj-Sarajevo“, istakao je Čibukčić.

Zadovoljstvo zajedničkim sastankom tokom kojeg su razmijenjene značajne informacije i neki od modaliteta buduće saradnje na realizaciji strateških projekata zaštite okoliša od interesa za građane Kantona Sarajevo, izrazio je i direktor Toplana Sarajevo Admir Džubur.

Zaključak sastanka jeste da je osnovni zadatak predstojeće saradnje širenje sveobuhvatne mreže daljinskog grijanja, tačnije priključenje individualnih stambenih objekata sa nekontrolisanim ložištima i visokim specifičnim emisijama u zrak na kontrolisani sistem grijanja, te time ostvarenje zajedničkog cilja, a što je doprinos smanjenju zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti