Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Provođenje EU projekata zahtijeva kontinuiranu edukaciju

Na konferenciji su predstavljeni EU program Horizon 2020 za istraživanje i razvoj i EU4Business za konkurentniju i aktivniju ekonomiju u BiH.

09.11.2018. 08:35 / Izvor: Akta.ba

Konferencija pod nazivom "Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“ održana nedavno u Mostaru, u organizaciji agencije Apriori BH, Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije i Vlade HNŽ.

Stručna konferencija EU Projekti pod nazivom "Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“ okupila je preko 130 predstavnika iz privatnog, vladinog, nevladinog sektora te visokoškolskih institucija iz 30 gradova i općina iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Stručnjaci – predavači konferencije poput Ivane Maletić, zastupnice RH u EU parlamentu, Ivana Jurilja, voditelja Ureda za europske integracije ŽZH, Zare Halilović (sektor za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za EU integracije), Bojana Vujovića (Kancelarija nacionalnog koordinatora za IPA program u Crnoj Gori), Dejana Gojkovića (Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, Snežane Tomašević iz GIZ ureda BiH te Danijela Šogorovića iz NCP HORIZON2020 donijeli su sedam zaključaka.

Zaključci se dnose na to da edukacija – pripremanje i provođenje EU projekata zahtijeva kontinuiranu edukaciju novih ljudi u javnom, privatnom i nevladinom sektoru, da organizacijske strukture – intenzivnije raditi na prilagodbi kako bi se procesi pripreme i provedbe EU projekata ubrzali i pojednostavili, sufinanciranje i predfinanciranje – razvoj odgovarajućih modela financiranja EU projekata s obzirom na važnost za provedbu (trenutno provedbu otežava odgovornost koja je na partnerima i nositeljima projekata), strateški dokumenti – poticanje inicijativa i projekata na lokalnoj i regionalnoj razini i na taj način stvaranje kvalitetne podloge za pripremu i provedbu EU projekata, pravodobna informiranost, vodoravna i uspravna koordinacija –  aktivna uključenost lokalnih i regionalnih razina u procese programiranja i identifikacije potreba u politikama viših razina, privatni sektor – aktivno i izravno uključiti privatni sektor u provedbu EU projekata s ciljem izgradnje kapaciteta i pripreme za ozbiljnije investicijske projekte u budućnosti i procedure raspisivanja projekata – pojednostavljenje i ubrzavanje procedura kako bi se pažnja usmjerila na suštinsku kvalitetu projekta.

Na konferenciji su predstavljeni EU program Horizon 2020 za istraživanje i razvoj i EU4Business za konkurentniju i aktivniju ekonomiju u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti