Vlada FBiH dala suglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje

24.11.2018. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH dala suglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje

Planirano je da u 2019. tim mjerama bude obuhvaćeno oko 16.000 nezaposlenih osoba.

Federalna vlada na posljednjoj sjedici u Sarajevu dala je saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu.

Programom mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla i Operativnim programom za realizaciju Programa mjera u planskoj godini, ova pozicija je uvećana za 20 posto od ukupno planiranih prihoda po osnovu doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Za 2019. riječ je o ukupno 13.000.000 KM za te namjene.

Sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, prihode Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom čine i sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje u iznosu od 10 posto u odnosu na Finansijski plan zavoda. Tako je u 2019. za tu namjenu predviđeno 3.972.173 KM.

Ključne aktivnosti Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2019., nakon osiguranja sredstava za materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba, i dalje će se odnositi na razvoj specifičnih mjera aktivne politike zapošljavanja koje će biti realizirane u saradnji s kantonalnim službama i drugim institucijama i organizacijama.

Te se mjere pretežno odnose na podršku nezaposlenim osobama u pronalaženju zaposlenja, obuku, poticaje zapošljavanju i samozapošljavanju (start up), te kreiranju novih radnih mjesta (uglavnom u javnom sektoru ili kroz tzv. javne radove).

Mjere utvrđene Programom će biti provođene kroz različite oblike podrške i uz omogućavanje jednakog pristupa za sve na tržištu rada i promoviranje rodne ravnopravnosti, a bit će usklađene s okvirnim strateškim dokumentima u oblasti rada i zapošljavanja, te principima gender odgovornog budžetiranja.

Također, u okviru partnerstva s domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, Federalni zavod za zapošljavanje će, osim planiranih, provoditi mjere koje odgovarajućim aktima i dokumentima koje utvrde Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH, a koje su usmjerene na poboljšanje uvjeta na tržištu rada i povećanje zaposlenosti u FBiH.

Planirano je da u 2019. tim mjerama bude obuhvaćeno oko 16.000 nezaposlenih osoba.

Planirano je razvijanje i provođenje programa i mjera stručne obuke nezaposlenih osoba koje će provoditi službe za zapošljavanje u lokalnim partnerstvima u skladu s iskazanim potrebama. Cilj je da tim aktivnostima bude obuhvaćeno najmanje 1.000 osoba u Federaciji BiH, te da im nakon toga bude omogućeno sudjelovanje u stručnim obukama i ostvari zapošljavanje najmanje 60 posto osoba. Za tu namjenu planirana su sredstva od 2.000.000 KM.

Također, u okviru tih aktivnosti planirano je da, u saradnji sa službama za zapošljavanje, bude realiziran program stručne obuke nezaposlenih u konkretnom poslovnom okruženju kod poznatog poslodavca radi zapošljavanja. Za tu namjenu planirana su 2.000.000 KM, s ciljem sufinansiranja obuke za 1.200 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje 840 kod poslodavca koji organizuju obuku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti