Vlada ZDK donijela odluku o minimalnim koncesionim naknadama za ugalj

24.11.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Vlada ZDK donijela odluku o minimalnim koncesionim naknadama za ugalj

Zbog visokih koncesionih naknada koje je propisivala dosadašnja odluka nije bilo moguće uvesti rudnike u provodiv koncesioni odnos.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije. Tako je napravljen važan korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju uglja rudnicima na području tog kantona, saopćeno je iz kantonalne Vlade.

Zbog visokih koncesionih naknada koje je propisivala dosadašnja odluka nije bilo moguće uvesti rudnike u provodiv koncesioni odnos, jer bi naknade predstavljale enormno finansijsko opterećenje.

Prema izmijenjenoj odluci, koja je usaglašena s visinom koncesionih naknada u Tuzlanskom kantonu, rudnici će plaćati jednokratnu naknadu od 250 KM po hektaru istražno-eksploatacionog polja i tekuću od 0,80 KM po toni uglja.

Tri rudnika, zavisna društva u sastavu Elektroprivrede BiH-RMU Zenica, RMU Kakanj i RMU Breza, podnijela su Ministarstvu za privredu ZDK zahtjeve za dodjelu koncesija krajem 2017. i početkom 2018. godine. Nakon izrade studija opravdanosti dobijene su uslovne saglasnosti gradskih/općinskih vijeća, tako da će nakon odluke Vlade ZDK procedura biti nastavljena, da bi u konačnici s rudnicima bili potpisani koncesioni ugovori.

Odluka je važna i s aspekta harmonizacije koncesionog opterećenja uglja u Federaciji BiH, ali i uklanjanja prepreka za ovjeru projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, za što je jedan od preduslova postojanje koncesionog ugovora. Na koncu, dodjeljivanje koncesije rudnicima važno je i za budžete lokalnih zajednica i Zeničko-dobojskog kantona jer će rudnici po osnovu koncesionih naknada izdvajati sredstva u milionskim iznosima koja će se ulagati u infrastrukturu i unaprjeđenje uslova života građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti