Korupcija jedan od najvećih izazova na evroatlantskom putu BiH

08.12.2018. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Korupcija jedan od najvećih izazova na evroatlantskom putu BiH

Sveprisutna korupcija u javnom i privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini jedan je od najvećih izazova na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Sveprisutna korupcija u javnom i privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini jedan je od najvećih izazova na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, a radi se o pošasti koja razara državu i društvo i  ima ogroman utjecaj na svakodnevni život građana, proizvodeći ozbiljne posljedice na ukupni socio-ekonomski razvoj zemlje.

Istaknuto je to danas na konferenciji u Sarajevu, koju je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembra, organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), s ciljem razmatranja ključnih aktivnosti u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije u BiH, a prvenstveno u kontekstu ispunjavanja međunarodnih standarda i uspostave efikasnog sistema u ovoj iznimno važnoj oblasti.

Direktor APIK-a Hasim Šabotić kazao je kako i pored postojanja pravnog okvira za borbu protiv korupcije, iz godine u godinu, svjedočimo porastu stope korupcije u svim sferama života u BiH.

"Poražavajuća je činjenica da su  građani BiH izgubili povjerenje u institucije, da najkorumpiranijim ocjenjuju upravo one koji bi se trebali boriti protiv korupcije i da ne očekuju da bi se bilo šta u vezi s tim moglo promijeniti", izjavio je Šabotić, obraćajući se medijima u pauzi konferencije.

Dodao je kako takva situacija negativno utječe na spremnost građana da prijave korupciju, a da se kao razlozi za neprijavljivanje navode - strah za ličnu sigurnost ili gubitak posla, mogućnost odmazde ili etiketiranja, korumpiranost institucija, loša zaštita 'zviždača', nedostatak dokaza, odsustvo vladavine prava, nepostojanje odgovarajućeg sistema koji štiti prijavitelje korupcije...    

Direktor APIK-a je u tom kontekstu konstatirao kako se Agencija s veoma ograničenim nadležnostima i minimalnim brojem zaposlenih ne može sama suprotstaviti tako ozbiljnom problemu, te pozvao nadležne institucije i aktere vlasti u BiH da konačno pređu s riječi na djela, kao i međunarodne partnere da pruže neophodnu pomoć na planu efikasnijeg suzbijanja korupcije.

Na pogubne posljedice korupcije u BiH ukazao je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark fokusirajući se na tri ključna elementa u borbi protiv ove društvene pošasti.

Potcrtao je da je kranje vrijeme da PSBiH usvoji zakon o sukobu interesa, što raniji saziv nije uradio, te da BiH treba da poduzme sve nužne mjere i pokaže kredibilne rezultate na procesuiranje predmeta korupcije na najvišem nivou, kao i da se BiH fokusira na ispunjavanje uvjeta koji će biti sadržani u mišljenju Evropske komisije, navodeći da je borba protiv korupcije, zajedno s vladavimo prava, u vrhu prioriteta i obaveza naše zemlje.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton novinarima je kazao kako korupcija dovodi do opadanja investicija, kao i pada povjerenja u državne institucije te da ima negativne reperkusije na dugoročnu stabilnost zemlje.

Zaključio je kako i pored određenog napretka u kreiranju zakonskog okvira i institucionalne izgradnje nije došlo do očekivanog napretka u suzbijanju i sankcioniranju korupcije, pozivajući političke lidere i građane u BiH da se konkretnije uključe u rješavanje tog velikog problema.

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field naglasio je kako korupcija i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova za BiH na njenom evroatlanstkom putu.

"UK stoji 'rame uz rame' sa svima u BiH koji su predani u borbi protiv korupcije. Vrijeme je za ozbiljne reforme. Borba protiv korupcije nije borba jednog čovjeka, a da bi se desila promjena izabrani političari trebaju voditi reforme koje odražavaju potrebe i prioritete svih građana u BiH", kazao je ambasador Field.

Ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi izjavio je kako korupcija u BiH predstavlja društveni fenomen koji pogađa svaku poru društva i svakog građanina.

Ocijenio je, istovremeno, kako je razvijanje povjerenja u rad javnih institucija, itekako, povezano s borbom protiv korupcije, istaknuvši spremnost njegove zemlje, koja je ove godine predsjedavajuća OSCE-a, da pruži neophodnu pomoć na tom planu.

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann kazala je kako su ponovno aktuelne iste kritike, te da se i ove godine može konstatirati kako je korupcija isuviše prisutna u BiH, od najviših do najnižih nivoa.

Mišljenja je kako je korupcija u BiH rak-rana protiv koje se mora odlučno boriti kako bi svaki građanin u BiH imao adekvatne usluge, bez okolnosti koje ga prisiljavaju na korupciju da bi ih ostvario.

Zamjenica šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ellen J. Germain konstatirala je kako korupcija prožima i nagriza BiH, usporava njen razvoj i podriva potencijale BiH za pristupanje EU, i što je najvažnije, ugrožava napredak u pitanjima koja bi značila poboljšanje života prosječnog građanina.

Napominje kako su u institucijama javnog sektora u BiH protekcija i nepotezam široko rasprostranjeni, te da potrošnja javnih sredstava nije transparentna i da se često dogovara 'iza zatvorenih vrata'.

"Važne reforme još čekaju, konkretno, strožiji zakoni u oblasti sukoba interesa. Stoga, SAD pozivaju vlasti u BiH da prestanu s odugovlačenjem i da poduzmu konkretne korake u borbi s korupcijom i da preuzmu odgovornost za budućnost zemlje i njenih građana", poručila je  Germain.

Vršiteljica dužnosti direktora Transparency Inernationala BiH Ivana Korajlić istaknula je kako se iz godine u godinu, nažalost, konstatiraju iste stvari, te da nema napretka u borbi protiv korupcije u BiH, bilo da se radi o zakonskom okviru, provedbi zakona ili uspostavi minimuma nezavisnosti intitucija koje bi trebale provoditi antikorupcione zakone, odnosno procesuirati slučajeve korupcije.

"U osvrtu na prehodnu godinu možemo reći da je jedini napredak bio u transparentnosti korupcije. Dakle, imamo još otvorenije zloupotrebe javnih sredstava, još otvoreniji nepotizam i klijentelizam, korupciju u svakom segmentu društva i što je još gore, još otvorenije političke pritiske na rad institucija koje bi trebalo da se bore protiv korupcije. Prije svega, mislim na institucije pravosuđa koje se suočavaju s ogromnom korupcijom u svojim redovima, a za koje se pokazalo da su, iz godine u godinu, sve slabije i da sve manje efikasno procesuiraju slučajeve korupcije, posebno one krupne slučajeve", precizirala je Korajlić.

Konferencija, posvećena različitim aspektima suzbijanja korupcije, u glavnom gradu BiH okupila je predstavnike relevantnih institucija svih nivoa vlasti u BiH, kao i članove diplomatskog kora u zemlji, predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje djeluju u BiH, te predstavnike zemalja regije, Evropske unije i sudionike iz organizacija civilnog društva koje djeluju u oblasti prevencije korupcije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti