Na pomolu još dva programa u RS: Šansa da postanete pica ili koktel majstor

02.02.2019. 10:07 / Izvor: Nezavisne novine
Na pomolu još dva programa u RS: Šansa da postanete pica ili koktel majstor

Odrasli kandidati, sa završenom najmanje osnovnom školom i urednim ljekarskim uvjerenjem, moći će se u Republici Srpskoj osposobiti za pica-majstore i koktel-majstore.

Odrasli kandidati, sa završenom najmanje osnovnom školom i urednim ljekarskim uvjerenjem, moći će se u Republici Srpskoj osposobiti za pica-majstore i koktel-majstore.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Zavodu za obrazovanje odraslih RS, inicijativu za donošenje ovih programa uputila je Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola Banjaluka. U Zavodu napominju da se ovakve vrste programa donose u kontinuitetu, a ova dva su već dobila vjetar u leđa na više strana.

"Prije donošenja programa vrše se obavezne konsultacije s Udruženjem poslodavaca i Privrednom komorom RS, kao i Zavodom za zapošljavanje, čija mišljenja su u konkretnom slučaju pozitivna, kako u pogledu potrebe donošenja ovih programa, tako i u pogledu njihove sadržine", poručuju u Zavodu.

Na prijedlog Zavoda za obrazovanje odraslih RS, programe osposobljavanja donijela je Dragica Kovač, ministar trgovine i turizma RS, a neki od planova već su objavljeni u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Zasad nije poznato kada će ova zamisao zaživjeti jer se čeka da zainteresovane ustanove za obrazovanje odraslih podnesu zahtjev za izvođenje ovih programa, a potom da se utvrdi da li ispunjavaju uslove.

"S obzirom na to da je inicijativa za donošenje ovih programa podnesena od stane Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banjaluka, očekujemo da se ta ustanova obrati sa zahtjevom za izvođenje programa", rekli su za "Nezavisne" iz Zavoda za obrazovanje odraslih.

Boris Spasojević, direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banjaluka, potvrdio je za "Nezavisne" da se strategija razvoja RS razvija na poljoprivredi i turizmu.

"Sve veći broj ugostiteljskih objekata i hotela treba takvu radnu snagu", tvrdi Spasojević, govoreći o potrebama tržišta za pica-majstorima i koktel-majstorima.

U Udruženju radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj podržavaju školovanje kvalitetnog kadra. Međutim, pitanje je, ističu, da li nam trebaju koktel-majstori.

"Podržavamo da se ljudi edukuju. Pica-majstori nam definitivno nedostaju, ali nisam siguran da se to odnosi i na koktel-majstore. Neka nam resorno ministarstvo da jedan ugostiteljski objekat koji je registrovan kao koktel-bar. Treba da školujemo konobare i kuvare", rekao je za "Nezavisne" Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj.

Zasad nije poznato koliko će koštati put od polaznika do pica ili koktel majstora i ko će taj proces plaćati.

"Cijenu obuke definišu organizatori obrazovanja nakon dobijanja odobrenja, a troškove osposobljavanja mogu snositi polaznici. Osposobljavanje može biti finansirano i iz projektne aktivnosti ili iz budžeta Republike Srpske posredstvom Zavoda za zapošljavanje ukoliko to dovodi do novog zapošljavanja", pojašnjavaju iz Zavoda za obrazovanje odraslih.

Oba programa traju po 126 časova, od čega 30 teorijske, a preostalih 96 praktične nastave. Navedeno je u "Službenom glasniku RS" da nastavu može da izvodi samo lice koje ima odgovarajuću stručnu spremu i zvanje. Tokom osposobljavanja stalno će se pratiti nivo ovladanosti radnim kompetencijama kod svakog polaznika. Stečena znanja će se provjeravati ispitom. Urednost pri radu, vrijeme koje je kandidatu potrebno, te kvalitet obavljenog posla, neki su od elemenata koji će se vrednovati.

"Uslov za upis na programe su da polaznik ima najmanje završenu osnovnu školu i da posjeduje i ljekarsko uvjerenje o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za rad", navedeno je u "Službenom glasniku RS".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti