Koliko će nas koštati EYOF?

10.02.2019. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Koliko će nas koštati EYOF?

Poslovni portal Akta.ba istraživao je i drugu stranu medalje ovog velikog događaja.

Na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" danas će svečano biti otvoren Evropski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Ipak, poslovni portal Akta.ba istraživao je i drugu stranu medalje ovog velikog događaja, kojeg od početka prate malverzacije u organizaciji.

Prateći tok novca od dana kandidature do danas, pogotovo transparentnost u objavljivanju javnih nabavki, opšti zaključak je da sve urađeno prilično netransparentno. Nekoliko postupaka javne nabavke provedeno je iako nije bila formirana Komisija za javne nabavke, a koja je po Memorandumu o realizaciji projekta bila obaveza. Također, nekoliko puta je direktno prekršen Zakon o javnim nabavkama. 

Osim toga, radna grupa Ministarstva civilnih poslova BiH, analizom izvještaja iz Gradske uprave Grada Sarajeva, utvrdila je kako je oko 200.000 KM potrošeno nenamjenski.

Najviše novca utrošeno je na manifestaciju otvaranja 935,981,00 KM. Slijede troškovi ( u iznosima bez PDV-a) za sportsku odjeću u iznosu od 700.000, usluge prijevoza takmičara i delegacija 318.415 KM, izvođenje radova na uređenju i sanaciji staza za nordijsko skijanje na Velikom polju 250.000 KM. Za ceremoniju zatvaranja 240.000 KM, zatim za mjernu i upravljačku opremu 173.107 KM, te osnježavanje staza na Bjelašnici 150.000 KM.

Bila je ovo prilika za izgradnju infrastrukture, koja treba da bude zaostavština iza organizacije ove olimpijade. Ipak, ne možemo se pohvaliti sa izgrađenim objektima koji bi ostali kao podsjetnik na ovaj period. Obnovljeno je tek nekoliko dvorana, stadiona i ledene plohe koje će ostati na korištenje našim sportistima. 

Računajući ukupne troškove sa PDV-om, prema našoj analizi, ukupno je potrošeno oko 6,2 miliona KM budžetskog novca.

Inače, novac za pripremu EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu dali su gradovi Sarajevo, Istočno Sarajevo, Kanton Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo porodice omladine i sporta RS-a te Vijeće ministara BiH. 

TABELA 1.

REALIZIRANE JAVNE NABAVKE I POBJEDNICI NA TENDERIMA SA VELIKOM VRIJEDNOŠĆU

 

*cijene bez PDV-a

TABELA 1.

REALIZIRANE JAVNE NABAVKE I POBJEDNICI NA TENDERIMA SA MANJOM VRIJEDNOŠĆU

*cijene bez PDV-a

TABELA 3: 

UKUPNA VRIJEDNOST DODIJELJENIH TENDERA

*cijene bez PDV-a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti