BBI VIP Business Club u Tešnju: Izražen privredni potencijal tešanjske regije

15.02.2019. 14:18 / Izvor: Akta.ba
BBI VIP Business Club u Tešnju: Izražen privredni potencijal tešanjske regije

"Metaloprerada, poljoprivreda, prehrambena industrija i IT kao glavne razvojne grane šire regije Tešnja" bila je tema današnjeg Okruglog stola održanog u Tešnju.

"Metaloprerada, poljoprivreda, prehrambena industrija i IT kao glavne razvojne grane šire regije Tešnja" bila je tema današnjeg Okruglog stola održanog u Tešnju.

Cilj skupa, osim definisanja potencijala rasta i razvoja jeste i identificiranje profila poslovnih partnera i investitora, kako bi se uz pomoć BBI VIP Business Cluba ostvarila nova poslovna partnerstva koja u konačnici mogu dovesti do razvoja tržišta i pružiti nove poslovne prilike privrednicima iz pomenutih oblasti.

Zlatko Aličić, rukovodilac Podružnice Bosna Bank International Tešanj, u uvodnom govoru istakao je važnost razmjene informacija među privrednicima s ciljem pronalaska rješenja za unapređenje poslovanja, te dodao: "Tešanj je jedan od najperspektivnijih privrednih regija u Bosni i Hercegovini. BBI Banka želi dodatno podsticati ovaj potencijal i kroz BBI VIP Business Club i Sarajevo Business Forum ponuditi privrednicima jaku platformu za njihov stalni rast i razvoj."

O potencijalima Tešnja i tešanjske regije u privredi Bosne i Hercegovine govorio je dr. Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj Općine Tešanj.

"Tešanj je već duže vrijeme izvozno orijentisan, s kontinuiranim rastom izvoza od 2010. godine. Tokom 2018. godine s teritorije općine Tešanj izvezena je roba u vrijedosti od 436 miliona KM u više od 60 zemalja svijeta. Veliki udio u tome zauzima roba iz metaloprerađivačke industrije, ali je važno istaći da se povećava i izvoz prehrambenih proizvoda.", istakao je Alagić.

Almin Mališević, direktor sektora industrije Privredne komore Federacije BiH, obratio se prisutnima s temom "Trendovi rasta u metalopreradi".

"Metaloprerađivački sektor je i dalje vodeći sektor u regionu. Osim pomenutog rasta izvoza, bilježi i rast zasposlenih iz godine u godinu. Od ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH, 6% čine zaposleni iz metaloprerađivačke industrije. Stručnog osoblja ne manjka, te predviđamo nastavak trenda rasta i u budućnosti", kazao je Mališević.

Ovaj događaj je još jedna u nizu pripremnih aktivnosti jubilarne, 10. međunarodne investicijske konferencije "Sarajevo Business Forum 2019" koja je zakazana za april u glavnom gradu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti