Kunosić na PECO komitetu govorila o problemima advokatske profesije u FBiH

02.03.2019. 10:14 / Izvor: Fena
Kunosić na PECO komitetu govorila o problemima advokatske profesije u FBiH

Članica Upravnog odbora Advokatske/Odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Amila-Mimica Kunosić na ovosedmičnom PECO komitetu.

Članica Upravnog odbora Advokatske/Odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Amila-Mimica Kunosić na ovosedmičnom PECO komitetu Evropskog vijeća advokatskih komora i udruženja advokata (CCBE-a) prezentirala je Informaciju o aktuelna tri problema s kojima se suočavaju advokati u Federaciji.

Razlozi zbog kojih se, po njenim mišljenju, nadležni upravni i pravosudni organi nedovoljno bave problemima advokatske profesije su, između ostalog, što advokatska profesija nije ustavna kategorija, kako je to predviđeno u Ustavu Republike Srpske.

"Također, advokatska djelatnost je u državama okruženja (Hrvatska, Srbija) obezbijeđena Ustavima ovih država, čime se daje značaj profesiji i sigurnost u njenom obavljanju", potcrtala je Kunosić.

Uprkos brojnim urgencijama, podsjetila je Kunosić, još nikada nije razmatran prijedlog Amandmana na Ustav FBiH, koji je Ustavnom sudu FBiH i Parlamentu FBiH dostavila Advokatska komora Federacije BiH 2010. godine, a on glasi "Advokatura kao samostalna i neovisna služba osigurava svakome odbranu, zastupanje i druge oblike pravne pomoći u skladu sa Zakonom".

U osvrtu na Presudu Ustavnog suda FBiH od 2. decembra 2015. godine, kojom je utvrđeno da su neustavne određene odredbe Zakona o notarima FBiH kaže da "skoro tri godine Ministarstvo pravde FBiH, Vlada i Parlament FBiH nisu izvršili".

"Na osnovu ove presude, potrebno je izmijeniti Zakon o notarima, na način da advokati ponovno mogu obavljati sve zakonom propisane usluge, odnosno i sve vrste ugovora", naglasila je. 

Također, kao jedan od problema vidi u donošenju novog zakona o advokaturi, čiji nacrt je sačinio Upravni odbor Advokatske/Odvjetničke komore FBiH, a koji je "naknadno bez konsultacija izmijenilo Ministarstvo pravde Federacije BiH".

"Svjesni smo i odgovornosti i tereta u obavljanju ove profesije, te smo iz tih razloga radili na unapređenju zakonskih rješenja, kao jednog od osnovnih uvjeta za dalje rješavanje devijantnih ponašanja. Nažalost, nadležni državni organi ili neće ili ne žele da budu svjesni svih tereta, ali i značaja advokatske profesije", zaključila je Kunosić. 

U radu sjednice PECO komiteta učestvovala je sa članicom Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske Tatjanom Savić. One su i predstavnice Komora iz Bosne i Hercegovine u PECO komitetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti