Bihać: Protesti pratili otvorenje Robota

15.08.2015. 08:23 / Izvor: Oslobođenje
Bihać: Protesti pratili otvorenje Robota

Imam 33 i po godine staža i ostala sam bez posla, nisam dobila ni fening otpremnine. Bili su nam rekli da će do 30. maja isplatiti sve, međutim, slagali su, kazala je otpuštena radnica Bira-e Nada Vujić

U Bihaću je jučer otvoren novi Robot centar na samom ulazu u grad iz pravca Sarajeva. Svečanom otvorenju prisustvovao je vlasnik kompanije Selver Oruč i direktorica Robota Sajma Hodžić, a zajedno sa njima svečanu vrpcu su presjekli gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević i premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević.

Radnici

Otvorenju je prisustvovalo oko hiljadu građana Bihaća, ali na samom ulazu na parking Robota stajali su i otpušteni radnici fabrike rashladnih uređaja Bira Bihać.

Inače, nekadašnje Gorenje, a kasnije Bira Bihać, nakon privatizacije postala je vlasništvo kompanije Selvera Oruča, međutim, prošle godine ovaj proizvodni pogon je zatvoren, a oko 200 radnika je ostalo bez posla.

"Imam 33 i po godine staža i ostala sam bez posla, nisam dobila ni fening otpremnine. Bili su nam rekli da će do 30. maja isplatiti sve, međutim, slagali su", kazala nam je Nada Vujić, otpuštena radnica.

Najmanji iznosi za otpremninu koja se duguju radnicima su 2.000 maraka. Nakon zatvaranja Bire radnicima je bila pružena mogućnost da nastave radni odnos, umjesto u proizvodnji, u trgovini. Međutim, ponuđene su im bile poslovnice na drugom kraju države.

Radnici kažu da u novom Robot centru ni jedan otpušteni radnik nije zaposlen, izuzev što sumnjaju da je netko iz njihovog sindikata dobio radno mjesto jer su ih u sindikatu izdali.

Otpušteni radnici, koji su jučer protestovali, kazali su nam da su vlasnici i uprava Robota bili izričiti da ne primaju stare radnike jer im još nisu oprostili što su tražili svoja zagarantovana prava.

Gradonačelnik

Zamjeraju i gradonačelniku Galijaševiću koji je upoznat sa problemima otpuštenih radnika Bire, ali ističu da je gradnja ovog novog objekta bila obustavljena zbog spornih urbanističkih rješenja, sve dok za gradonačelnika nije došao Galijašević, koji im je izdao sve dozvole. U obraćanju prilikom otvaranja, Galijašević se samo kratko se dotaknuo Bire.

"Ja sam danas razgovarao i sa gospodinom Oručem o sudbini Bire i tu se treba vidjeti šta se može učiniti, ali neke stvari nisu u nadležnosti Općine. Mi ipak trebamo da podržavamo domaću proizvodnju i danas smo ovdje jer upravo to činimo", kazao je Galijašević.

Prilikom otvorenja, direktorica Robota Sajma Hodžić, koja je i sestra Selvera Oruča, kazala je da je u novom objektu u Bihaću zaposleno 70 osoba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti