Bijeljinski kupus čeka na zaštitu

28.07.2018. 10:14 / Izvor: Oslobođenje
Bijeljinski kupus čeka na zaštitu

Cilj nedavno osnovanog udruženja je da se kupus iz Bijeljine može plasirati i u zapadne zemlje bez problema.

Ideja da se uradi zaštita geografskog porijekla bijeljinskog kupusa postojala je odavno, ali tek sada bi ona mogla biti ostvarena. Naime, nedavnim osnivanjem Udruženja Bijeljinski kupus ponovo je pokrenuta ta priča.

Veći interes

"Bilo je veoma teško, ali smo uz pomoć profesora Budimira Stakića uspjeli da krenemo sa tim procesom. Povezali smo se i sa ljudima koji rade Futoški kupus, koji je također zaštićen, kao i Varaždinski, i oni su jedini na području bivše Jugoslavije koji imaju zaštitu geografskog porijekla. Mi bismo bili treći", kazao nam je Rade Jovičević, predsjednik Udruženja Bijeljinski kupus.

Bijeljina, kako je kazao Jovičević, nema neki svoj brend i ovo bi bila odlična priča za cijelu tu regiju. Predali su u sud na registraciju i zaštitu i čekaju odgovor. Nadaju se da će biti pozitivan i da će ta odluka biti donesena što prije.

"Udruženje ima devet osnivača i 34 pridružena člana za sada, međutim, bit će ih i puno više jer je Semberija zainteresovana za tu priču. Do sada se taj kupus nije proizvodio u velikim količinama, tek nekoliko porodica je to radilo i prodavalo ga onako 'na kućnom pragu', ali sad je mnogo veći broj proizvođača zainteresovan. Već smo imali neke razgovore sa predstavnicima iz Njemačke i Austrije, koji su zainteresovani za ovaj kupus, a postoji i opcija da će u Semberiji biti otvoren veliki otkupni centar koji bi uzimao kupus od nas, izvozio ga u Srbiju, odakle bi on bio plasiran u neke zapadne zemlje", istakao je Jovičević.

Manja cijena

Cilj Udruženja je, dodao je, povećati proizvodnju ove sorte, čije su mjesto zauzeli hibridi američke i holandske sorte koji daju veći prinos, a imaju manju cijenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti