Čapljinka u timu studenata koji su otkrili da smilje liječi rak

06.07.2020. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Čapljinka u timu studenata koji su otkrili da smilje liječi rak

Studenti Kemijskog tehnološkog fakulteta u Splitu ustanovili su u svom istraživanju da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica.

Studenti Kemijskog tehnološkog fakulteta u Splitu ustanovili su u svom istraživanju da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke te su dobili i Rektorovu nagradu zbog tog otkrića.

Zvonimir Jažo, šef projekta, za Dalmacijadanas ispričao je da su im istraživanja bila usmjerena na proučavanje prirodnih spojeva koji se nalaze u eteričnim uljima, a čija bi biološka aktivnost mogla imati korisnu primjenu.

Sva istraživanja provedena su s eteričnim uljima koja su izolirana postupkom destilacije iz samoniklog bilja. Sakupljanje samoniklog bilja obavljeno je na ekološki prihvatljivim lokacijama diljem Dalmacije, od otoka Šipana do Kornata, jedan uzorak smilja je iz Hercegovine.

Istraživanja biološke aktivnosti eteričnih ulja kadulje i smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke provodila su se na Mediteranskom institutu za istraživanje života. Za razliku od eteričnog ulja kadulje, eterično ulje smilja pokazuje značajniju citotoksičnu aktivnost na stanicama karcinoma dojke.

"Najprije smo odredili citotoksičnu aktivnost eteričnog ulja smilja na zdravim stanicama, potom su provedeni testovi na stanicama karcinoma dojke. Usporedbom rezultata koji prikazuju utjecaj eteričnih ulja smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke uočeno je da smilje izaziva veću smrtnost kod kancerogenih stanica", kazao je Jažo i najavio da je ovo tek prvi korak u opsežnim istraživanjima.

Ako buduća istraživanja pokažu nove rezultate i uspješnu ulogu ulja od smilja u borbi protiv raka, to će biti novi vjetar u leđa njegovoj sadnji, ali ne stihijski i nepromišljeno, nego planski, s pravim ciljevima.

Inače, u timu studenata kojima je dodijeljena nagrada nalazi se i jadna Čapljinka i to Ljillja Žili, javlja Čapljinski portal.

Rektorova nagrada dodijeljena je skupini studenata s Prirodoslovno-matematičkog te s Kemijsko-tehnološkog fakulteta za zajednički projekt “Biokemija eteričnog ulja”.

Ovaj interdisciplinarni projekt koji povezuje botaniku, organsku kemiju, biokemiju i biologiju istraživao je utjecaj eteričnog ulja mediteranskog bilja na zdrave i karcinogene humane stanice.

Preliminarnim istraživanjima studenti su uočili da eterično ulje smilja izaziva smrt karcinogenih stanica dojke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti