Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Cenić: Neće biti lockdowna, očekuje nas još teži period za ekonomiju

03.03.2021. 11:26 / Izvor: BHRT

Ljudi biraju predstavnike političkih partija i ne pitaju ih za ekonomske programe, a onda ja dobijem komentar da se ne bavim ja politikom nego ekonomijo. E pa to je neodvojivo, kazala je za BHRT ekonomistica Svetlana Cenić.

Nakaradna politika može samo dovesti do nakaradne ekonomije i to se kod nas jasno vidi.

Našlo bi se novca ali vidite da su prioriteti bili tepisi, audii, slike, koješta, naglasila je ona u "Jutru za sve".

Nabavke kola, a nije bio prioritet nabavke vakcina, i šta sada trebamo, da kukamo do neba. Vidite i ove vijesti za ugostitelje, zna se gdje im je adresa da se obrate. Da pitaju zašto nisu vakcinisani, zašto ne mogu da rade do 24h.

U ovoj BiH je uvijek bilo "Daj Bože kćeri da te beg uzme", ali siročići hodaju okolo, kazala je Cenić.

Govoreći o povećanju cijena istakla je kako cijene rastu najviše gdje su građani najosjetljiviji a to je hrana.

Vi kada saberete potrošačku korpu pa stavite namještaj i garderobu koji su pojeftinili, pa ulje, šećer, brašno i ostale osnovne namirnice dobijete simbolično povećanje od 0,3 %. ali ko to sada kupuje namještaj u ovo vrijeme? A hranu morate kupovati. Mislim da su cijene dosta porasle. Evo primjera na ulju. U ovom periodu dva puta je poskupili, a poskupiće i ostalo. Proizvođači nemaju drugo nego da povećanjem cijena poklope ono što su izgubili. Treba isplatiti plate, obaveze. Mi zaboravljamo da je u lancu od proizvođača do kupca upravo proizvođač najvažniji.

Kada bi padali mrtvi neće biti lock downa, istakla je Cenić.

"Evo vidite i u Srbiji, bio je prijedlog zbog povećanog broja zaraženih, pa ovdje se povećava također. Vidite u posljednja 24h juče informacija 29 smrtnih slučajeva. Ali lockdowna neće biti. Javne isntitucije će organizovati rad, pa će se raditi od kuće, a proizvodnja se neće raditi od kuće. Radnik mora za mašinu. Mora nekome prodati. Možemo očekivati jloš teži period. Smanjuje se kupovna moć, crpe se rezerve. Kako ostati zdrav i povećati imunitet ako nemate para za kvalitetnu ishranu. Svi su zaboravili da budžet pune građani kroz plaćanje poreza, svi su zaboravili privredu", naglasila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti