Delegacije Vlade TK i privrednici iz Indonezije posjetili privrednike i poljoprivrednike u Gradačcu

27.08.2021. 11:44 / Izvor: Akta.ba
Delegacije Vlade TK i privrednici iz Indonezije posjetili privrednike i poljoprivrednike u Gradačcu

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Poljoprivrednog zavoda i privrednika Indonezije zajedno sa načelnikom Gradačca jučer su posjetili tri poljoprivredna gazdinstva u općini Gradačac.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Poljoprivrednog zavoda i privrednika Indonezije zajedno sa načelnikom Gradačca jučer su posjetili tri poljoprivredna gazdinstva u općini Gradačac od kojih je jedno plantaža šljiva, farma "Agro Mašić" i proizvođača jabuka.

Farma "Agro Mašić" je jedna od najsavremenijih farmi u ovom dijelu Evrope. Farma je automatizovana i primjer je za druge gdje mogu na osnovu dosadašnjeg rada da usavrše tehniku proizvodnje i uzgoja  stoke. Farma plasira proizvode u ljekarsku i mesnu industriju.

Farma je otvorena prije šest godina i ima 28 zaposlenih. Također ima svoju veterinarsku stanicu sa dva zaposlena veterinara.

Na plantaži šljiva uvjerili su se kako se proizvodi šljiva po čemu je Gradačac prepoznatljiv ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom Evrope. Na tom porodičnom gazdinstvu je 14.000 stabala šljive.

Pored plantaže šljive koju su posjetili delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Poljoprivrednog zavoda i privrednika Indonezije zajedno sa načelnikom Gradačca, posjetili su i proizvođača jabuka Ahmeda Pašalića koji proizvodi nekoliko vrsta jabuka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti