Đokić pozvao ruske privrednike da ulažu u RS

15.03.2018. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Đokić pozvao ruske privrednike da ulažu u RS

Đokić je napomenuo da Republika Srpska u prošloj godini imala najveći rast bruto društvenog proizvoda u regionu, i to od 3,5 odsto.

Ministar rudarstva, energetike i industrije Republike Srpske Petar Đokić je jučer u Beogradu pozvao ruske privrednike da investiraju u Srpsku.

On je rekao i da je Republika Srpska pokazala da je pouzdan partner svim stranim investitorima i da je dobro mjesto za ulaganja u raznim oblastima, te istakao da je posvećna saradnji sa Rusijom.

"Republika Srpska je veoma posvećena razvoju i unapređenju saradnje sa Ruskom Federacijom", rekao je Đokić na okruglom stolu "Perspektive saradnje u oblasti inovacija i mala i srednja preduzeća". 

Okrugli sto je organizovan u sklopu pete privredne izložbe "Ekspo Rusija - Srbija 2018" čiji je cilj jačanje trgovinskih veza i strateškog partnerstva dve države.

Đokić je izrazio uverenje da će skup, koji se završava, u petak, 16. marta dovesti do sklapanja novih poslovnih aranžamana privrednika Srbije, Republike Srpske i Rusije. On je napomenuo da je u 2017. godine obim trgovinske razmene Republike Srpske i Rusije iznosio 679 miliona KM uz ocjenu da može biti znatno veći.

Prema njegovim riječima, plasman robe iz Rusije na tržište Republike Srpske je bio veći nego izvoz iz Republike Srpske u tu zemlju. Đokić je ukazao da je izvoz iz Republike Srpske u Rusiju u 2017. godini zabilježio rast od 73 odsto, dodavši da i to pokazuje da su mogućnosti saradnje velike.

"Želimo da Republika Srpska bude prepoznata kao mjesto za kvalitetno i stabilno poslovanje", rekao je on.

Đokić je napomenuo da Republika Srpska u prošloj godini imala najveći rast bruto društvenog proizvoda u regionu, i to od 3,5 odsto.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je to uradila uprkos raznim smetnjama vlasti sa nivoa BiH.

Đokić je posebno naglasio zainteresovanost Republike Srpske za saradnju i u oblasti inovacionih tehnologija, digitalizacije i naučnih dostignuća sa Rusijom.

"Želimo da pozovemo ruske partnere da hrabro donesu odluku i investiraju u Republiku Srpsku", rekao je on.

Đokić je istakao i da je Republika Srpske opredijeljena za jačanje veza sa Rusijom na svim poljima i da je spriječila da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Učesnici okruglog stola su ukazali i na značaj saradnje malih i srednjih preduzeća Srbije, Republike Srbije i Rusije. Zamjenik ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Gruzdajev ocijenio je da je neophodno da se međusobna privredna saradnja širi i unapređuje.

"Potrebno je da sistemski radimo i širimo saradnju", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Rusija je zainteresovana za razvoj i unapređenje i ekonomske saradnje malih i srednjih preduzeća.

"Ruske kompanije sa velikim interesovanjem gledaju na tržište Srbije", rekao je Gruzdajev.

On je posebno naglasio značaj saradnje i u oblasti informacionih tehnologija i novih naučnih dostignuća. Sa ocjenom ruskog ministra u vezi sa saradnjom u oblasti informacionih tehnologija sagalasio se i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević.

On je kao dobar primjer za tu oblast naveo saradnju beogradskog naučno-tehnološkog parka sa sličnim institucijama tog profila u Rusiji. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti