Vijesti / SVIJET

Društvena poduzetnica iz Gane proizvodi održive bicikle od bambusa

21.07.2020. 08:45 / Izvor: Akta.ba

Bicikli od bambusa pomažu ojačati gospodarstvo i promiču ekološki prihvatljive oblike prijevoza u Gani, prenosi mreza-mira.net

Bernice Dapaah je izvršna direktorica Ghana Bamboo Bikes, inicijative koja se razvila od ideje o održivim biciklima od bambusa do društvenog poduzeća koje je osvojilo brojne međunarodne nagrade i priznanja.

“U početku nam je bilo teško jer prototip nije bio uspješan. No nastavili smo pokušavati, jer u biznisu uvijek postoji rizik. U konačnici, ustrajnost se isplatila,” kazala je Dapaah.

Ghana Bamboo Bikes u srži svog djelovanja ima četiri teme: klimatske promjene, siromaštvo, migracije iz ruralnih u urbana područja i visoka stopa nezaposlenosti mladih u Gani.

Poduzeće je zaposlilo i osposobilo žene i mlade (od kojih su neki osobe s invaliditetom) – 25 osoba koje izrađuju bicikle i 10 poljoprivrednica/ka. Dio zarade odvajaju kako bi donirali bicikle lokalnoj zajednici, prvenstveno djeci i mladima koji moraju pješačiti kilometrima do škole.

Ekološka osviještenost je važan element u radu poduzeća. Bambus brzo raste u usporedbi s drvetom, stoga se korištenjem bambusa smanjuje utjecaj na okoliš i izbjegava deforestacija. Dijelovi bicikla mogu se lako reciklirati, a za svaki biljku koja se posječe za izradu bicikla posadi se deset novih biljaka bambusa. Ovaj način izrade također omogućuje manju upotrebu struje u odnosu na klasične bicikle. 

Izvor: Voxfeminae.org

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti