Država zakazala, Federacija nabavlja vakcine, moguć i novi lockdown

05.03.2021. 12:26 / Izvor: Fena
Država zakazala, Federacija nabavlja vakcine, moguć i novi lockdown

Kapaciteti bolnica se pune, pacijenti leže po hodnicima a očekuje se eksponencijalni rast broja pacijenata.

U Sarajevu je danas održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH i institucija iz oblasti zdravstva.

Teme su bile epidemiološka situacija i nabavka vakcina. Navedeno je da je situacija pogoršana i da će očito biti potrebne nove mjere, ali nije navedeno o kojim mjerama se radi.

Kada je riječ o nabavci vakcina, navedeno je da država nije ispunila svoju ulogu i da će Federacija krenuti u nabavku. Dogovoreno je da se formira posebno tijelo za nabavku vakcina.

"Već se može prosuduti da opet imamo neku vanrednu situaciju. Jako nam raste broj zaraženih, ne znamo gdje će završiti, radi se o sljedećem valu", rekao je nakon sastanka premijer Fadil Novalić.

Kaže da su raspravljali šta dalje, i to u dvije grupe problema, jedna su epidemiološke mjere a druga je nabavka vakcina.

"Federacija počinje provoditi nabavku vakcine nakon što je država rekla da ne može zadovoljiti naše potrebe", rekao je Novalić.

Kasnije je dodao da će danas Vladi FBiH biti predloženo da direktno sama nabavi vakcine.

Novalić je naglasio da svaki rast broja zaraženih koji zdravstveni sistem ne može servisirati mora biti zaustavljen radikalnim mjerama zatvaranja.

Novalić je naveo da te mjere značajno pogađaju privredu i da su one zadnja opcija u borbi protiv epidemije.

Naglasio da je cijena vakcina neće biti ista kao u COVAX mehanizmu koji je zakazao, te da ne bi trebalo problematizirati pitanje cijene ukoliko želimo brzo nabaviti vakcine.

Mirsad Kacila, koji je govorio ispred Odbora za zdravstvo pri Federalnom parlamentu, rekao je da je alarmantno stanje u glavnom gradu BiH gdje svako vidi da raste broj zaraženih.

"Kapaciteti bolnica se pune, pacijenti leže po hodnicima a očekuje se eksponencijalni rast broja pacijenata. Mora postojati adekvatna reakcija svih nivoa vlasti kad se govori o mjerama", rekao je on.

Nakon sastanka sa premijerima kantona u Vladi Federacije BiH, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez upozorio je na težinu epidemiološke situacije.

Čerkez je kazao kako je situacija dramatična te da se trenutnu epidemiološku situaciju ne može povezati s procesom vakcinacije.

"Nažalost, državni organi su zakazali, jer nisu odgovorili procesno ni diplomatski da građanima omoguće vakcine. Bitno je da ne bude oklijevanja kod donošenja mjera,  jer će doći do situacije da pacijent nećemo moći unijeti u bolnice. Već danas je situacija haotična ako prođete gradom i vidite redove ispred domova zdravlja. Zahtjevali smo da svi kantoni povećaju testiranja. Situacija se dramatično pogoršava i idemo ka kuminaciji.Nikakva slavlje ne smiju biti organizovana jer će onda slijediti lockdown.Već imamo dvije sedmice kašnjenja u donošenju mjera, a tek za dvije sedmice očekujemo pojačan proliv bolesnika u bolnicama", rekao je Čerkez. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti