Fabrika iz Srebrenice prerađuje aluminijumski otpad koji pretapa u rondele

20.01.2020. 13:44 / Izvor: SRNA
Fabrika iz Srebrenice prerađuje aluminijumski otpad koji pretapa u rondele

U 11. martu očekuju da će i u ovoj godini nastaviti uspješnu proizvodnju i da će ugovoriti i kupcima isporučiti dovoljnu količinu aluminijumskih profila za nastavak uspješnog poslovanja.

Fabrika "11. mart" u Potočarima kod Srebrenice nakon višegodišnje stagnacije i privatizacije promijenila je proizvodni program i umjesto olovne sačme, kalajnih šipki i drugih proizvoda počela je prerađivati aluminijumski otpad koji pretapa u aluminijumske rondele i kalupe različitih profila.

Aluminijumske rondele su tražene na tržištu, a najviše se koriste za proizvodnju u metalnoj i elektro-industriji.

Prije posljednjeg rata u BiH ova firma zapošljavala je oko 70 radnika. Nakon rata broj zaposlenih smanjen je na trećinu, ali je došlo do krize i tek sa promjenom proizvodnog programa "11. mart" je počeo prevazilaziti teškoće, sanirati dugove i pozitivno poslovati sa 14 zaposlenih.

Rukovodilac u ovom preduzeću Stojanka Vasić rekla je novinarima da su prethodnih godina imali obezbijeđeno tržište, što je omogućavalo redovnu uposlenost i isplatu plata, doprinosa i tekućih obaveza.

Vasićeva je navela da u ovoj firmi nisu zadovoljni brojem potpisanih ugovora u početku godine, kao i količinom ugovorene robe i smatraju da je djelimično razlog i veći broj neradnih, prazničnih dana, ali da očekuju da će biti obnovljeni ugovori sa firmama koje su i prethodnih godina koristile njihove aluminijumske rondele, kalupe i trupce za proizvodnju.

"Očekujemo da će doći do novih narudžbi i splapanja ugovora o plasmanu naših proizvoda jer su kupci bili zadovoljni dosadašnjim kvalitetom, cijenom i blagovremenom isporukom, a u tome nije bilo nikakvih promjena", istakla je Vasićeva.

Ona je napomenula da je, uprkos promjeni proizvodnog programa, firma zadržala isti naziv i djelatnost jer se i dalje bavi preradom obojenih metala, te da daje doprinos smanjenju zagađenja i očuvanju prirode jer prerađuje aluminijumski otpad i od sekundarne sirovine stvara upotrebne materijale za industrijsku proizvodnju.

U "11. martu" očekuju da će i u ovoj godini nastaviti uspješnu proizvodnju i da će ugovoriti i kupcima isporučiti dovoljnu količinu aluminijumskih profila za nastavak uspješnog poslovanja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti