Godina straha i neizvjesnosti je na izmaku, evo šta ju je obilježilo

29.12.2020. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Godina straha i neizvjesnosti je na izmaku, evo šta ju je obilježilo

Ovo je godina koja će se pamtiti po veoma teškim uslovima poslovanja, godina koja je u potpunosti promijenila način na koji živimo, poslujemo i djelujemo i koja je donijela strah i neizvjesnost.

Turbulentna 2020. godina je na izmaku. I neka je. 

Godina je to u kojoj smo se suočili s neviđenom pandemijom koronavirusa i po čemu ćemo je najviše pamtiti. Godina u kojoj smo se smijali i plakali, nadali se i strahovali..

Ovo je godina koja će se pamtiti po veoma teškim uslovima poslovanja, godina koja je u potpunosti promijenila način na koji živimo, poslujemo i djelujemo i koja je donijela strah i neizvjesnost.

Do marta i prvih mjera zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, godina je izgledala gotovo uobičajeno.

Prvi snažan udarac za bh. ekonomiju se desio nakon uvođenja stanja prirodne nesreće u BiH 17. marta 2020. godine, kada su vlasti na svim nivoima organizovanja počele donositi mjere u cilju zaštite zdravlja i života građana.

BiH je tada doživjela lockdown. Sve je stalo. Uveden je policijski sat, zatvoreni su ugostiteljski objekti i to je početak kraha privrede. Poduzetnici su se do kraja godine borili sa sa svim izazovima, a mnogi od njih prave tek očekuju.

Uslijedilo je i zatvaranje granica za putovanja i velike skupove, zbog čega je opet najveće štete pretrpjela ekonomija.

Tako smo u ovoj godini bili gotovo u potpunosti uskraćani za posjetu raznim konferencijama koje su odložene ili otkazane usljed pandemije korona virusa. 

Organizatori konferencija bili istrajni da se njihovi događaji, konferencije, sajmovi, B2B sastanci ali i webinari ipak održe u ovoj izazovnoj godini. To je bio uzrok potpune ekspanzije online evenata putem različitih platformi.

POMOĆ PRIVREDI

Pokušavajući da pomogne privrednicima, Vlada Federacije BiH donijela je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je stupio na snagu 8. maja 2020. i prestao sa važenjem 30. jula 2020. godine. Zakonom je omogućena pomoć privredi iz budžeta kroz subvencioniranje doprinosa.

U oktobru su uslijedili su javni pozivi za dodjelu 90 miliona maraka za podršku ugroženim sektorima privrede. 

Bila je ovo godina u kojoj koruptivne afere nisu mogle ostati po strani ni za vrijeme pandemije. Javnost i dalje čeka krivce za aferu "Respiratori". Na potezu je bh. pravosuđe, a rasplet afere trebao bi pokazati postoji li pravna država.

Na samom izmaku godine ukazalo se svjetlo na kraju tunela u vidu vakcine. I tu je naša zemlja zakazala, pa je u posljednjem momentu izvršila uplatu.  Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje 186 država svijeta.

Vlasti u Bosni i Hercegovini ne znaju kada će u našu zemlji stići prve vakcine protiv koronavirusa. Nagovještaj je prvo tromjesečje 2021. godine.

Događaj godine u Bosni i Hercegovini su i lokalni izbori održani 15. novembra. Ostat će upamćeni po tome da su kandidati opozicije za načelnike u većini općina u glavnom gradu BiH Sarajevu pobijedili, a nakon 12 godina, održani su lokalni izbori u Mostaru.

OČEKIVANJA

Posljedice ove krize su puno dublje zbog čega se očekuje da će godina koja je pred nama biti teža od predhodne, u kojoj se neće oporaviti čak ni najrazvijenije svjetske privrede.

Godina je bila teška, vjerujemo i nadamo se da će sljedeća donijeti više zdravlja, posla, uspjeha, ispunjenih planova i zadovoljstva.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti