Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Grant sredstva MMF-a će poboljšati likvidnost budžeta ZDK-a

08.09.2021. 09:53 / Izvor: Fena

Grant sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, od kojih će po raspodjeli Vlade Federacije BiH, Zeničko-dobojskom kantonu pripasti iznos od oko 31,8 miliona KM, umnogome će poboljšati tekuću likvidnost budžeta - izjavio je Feni premijer ZDK-a Mirnes Bašić.

Ističe da će tačnu namjenu sredstava MMF-a znati tek nakon što dobiju i popratni, službeni akt Vlade FBiH u kojem će biti navedena namjena te rok za pravdanje tih sredstava.

"Bitno je napomenuti da su sredstva MMF-a, već prilikom izrade budžeta, bila sastavni dio prihodovne strane budžeta ZDK za 2021. godinu. To je novac na koji smo računali ove godine", navodi Bašić, koji dodaje da će im ta sredstva omogućiti lakše izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza.

Ostvarenje budžeta u odnosu na budžetski plan za prvih osam mjeseci, ističe on, iznosi 93 posto.

"Što se tiče "krpanja rupa" u budžetu, na raspolaganju su nam mehanizmi koji su sastavni dio Zakona o budžetima FBiH. Članovi 36. i 37. propisuju zaustavljanje preuzimanja obaveza u roku od 45 dana itd. Međutim, nadamo se da neće biti potrebe za ovim mehanizmom", dodaje Bašić.

Napominje da je u toku i procedura kreditnog zaduženja te se nada da će i poslovne banke naći interesa da ponude finansijska sredstva za stabilizaciju budžeta.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti