Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

HaBEEtat prva bh. "pametna košnica" koja prati težinu meda i jača pčelinji fond

08.08.2018. 10:01 / Izvor: Akta.ba

HaBEEtat je prva startup kompanija koja je stvorila proizvod koji omogućava digitalizaciju tradicionalnih košnica. Proizvod je rezultat Accelerator programa organizacije HUB387, pomoć kojeg su mladih ljudi iz BiH razvili ovu unikatnu ideju.

Semir Šakanović, student Burch univerziteta, suosnivač i direktor HaBEEtat-a za Akta.ba je kazao da sa jednim ovakvim proizvodom, standardne košnice “LR” pretvaraju u ”pametne košnice”. Tako ovaj proizvod postaje prvo ovakvo rješenje u svijetu, uz pomoću kojeg se prati težina meda u košnici ali i jača pčelinji fond.

"Razvili smo modularnu hardversku komponentu koja je integrisana sa web i mobilnim softverskim platformama, što pčelarima daje najvažnije informacije o tome šta se dešava unutar košnice. HaBEEtat je tako prvo tehničko rješenje u svijetu pomoću kojeg pčelari mogu pratiti težinu meda proizvedenog na svakih od 10 okvira pojedinačno", govori Šakanović.

HaBEEtat također prati i mjeri temperaturu i vlažnost unutar i izvan košnice, i sve ovo moguće je vidjeti pomoću web ili mobilne aplikacije, pa tako pčelari više ne moraju lično dolaziti do košnica da bi provjerili stanje u njima, nego to sve mogu uraditi putem desktopa i mobilne aplikacije.

Šakanović kaže kako je cijela ideja nastala jer se došlo do saznanja da trenutno u svijetu postoji veliki problem što se tiče pčelinje populacije.

"Naime u zadnjih 10 godina, svake godine 40 posto pčelinje populacije umre. To je veoma veliki broj, i ovaj broj ne samo da utiče na pčelare ili na proizvodnju meda, također utiče na sve ljude širom svijeta, jer pčele su veoma bitne u svijetu, u proizvodnji hrane, jer znamo svi da pčele oprašuju biljke i samim tim nastaje hrana kao sto je voće itd. Zbog ovog velikog svjetskog problema, i zbog toga što utiče na sve ljude u svijetu, mi smo došli na ideju da napravimo proizvod koji bi pomogao da se ovaj problem umanji, ali također da se olakša pčelarima njihovo održavanje pčela i produkcija meda", govori Šakanović.

Osnovni cilj ovog proizvoda je, kako Šakanović kaže da spriječi izumiranje pčela, da pomogne i poboljša pčelarima održavanje pčelinje zajednice, ali i da mlade zainteresuju za pčelarstvu, jer nude modernu tehnologiju koju mladi ljude vole, i sa tim žele da ih privuku u pčelarstvo, da im pčelarstvo bude novi hobi.

Cijela je ideja počela da se razvija prije dvije godine, i od tada su napravili četiri prototipa koje su testirali u realnim uslovima na pravim košnicama sa pčelama.

"Trenutno imamo proizvod koji je spreman da ide u masovnu produkciju. Cijena  jedne ovakve košnice košta 249$ (USD), i može se “pre-order” na habeetat.io.", rekao je Šakanović.

Startup HaBeetat čine četiri člana koji zajedno rade na usavršavanju ovog proizvoda. Njihov startup dobitnik je brojnih nagrada za inovaciju, kako u zemlji tako i u svijetu. Na globalnom “Get in the Ring” takmičenju, koji je nedavno HUB387 po prvi put doveo i u našu zemlju, osvojili su prvo mjesto i na taj se način predstavili u Portugalu gdje su kroz trening za startupe dobili dragocjene savjete o tome kako da na najbolji način svoje ideje predstave pred potencijalnim investitorima. Na "Innovation Café" kompanije CEE Freiraum, koji je održan u Sarajevu, osvojili su prvo mjesto. Zajedno sa još nekoliko startupa iz BiH, a zahvaljujući Britanskoj ambasadi BiH, učestvovali su i na takmičenju “Startup games”, koje se održalo u Londonu HaBEEtat je osvojio peto mjesto od ukupno 23 učesnika.

I.M.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti