Inicirano donošenje zakona o znakovnom jeziku na nivou FBiH

06.02.2020. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Inicirano donošenje zakona o znakovnom jeziku na nivou FBiH

Vlada je danas imenovala interresornu komisiju koju čine Irenka Matijević (predsjednica), Sanela Milavić-Repak, Mirna Nikšić, Dobrica Jonjić i Umihana Prguda.

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila inicijativu Udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH, upućenu putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, za donošenje zakona o znakovnom jeziku na nivou Federacije BiH, što je predviđeno Zakonom o znakovnom jeziku BiH.

Član 17. ovog državnog zakona obavezuje bh. entitete i kantone u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH da svojim propisima utvrde pravo na korištenje znakovnog jezika pred organima i institucijama tih nivoa vlasti, procedure i način sticanja statusa gluhe osobe, evidenciju i iskaznice za ove osobe, evidenciju i iskaznice za tumače znakovnog jezika, posebna prava na tumača znakovnog jezika za đake i studente i druga pitanja vezana za prava gluhih i nagluhih osoba.

Također, u Strategiji za poboljšanje prava i položaja osoba sa invaliditetom u FBiH 2016.-2021. godina jedan od ciljeva je omogućavanje pristupačnosti okruženja, informacija i komunikacija, kao ključnih za potpuno uključenje osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove, kroz nesmetan pristup informacijama u odgovarajućem formatu.

Vlada je danas imenovala interresornu komisiju koju čine Irenka Matijević (predsjednica), Sanela Milavić-Repak, Mirna Nikšić, Dobrica Jonjić i Umihana Prguda (članovi), čiji zadatak je da, u roku od šest mjeseci, sačini tekst Prednacrta zakona o znakovnom jeziku za područje Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti