Inpoint savjetuje na što obratiti pažnju prilikom kupovine laptopa?

13.04.2018. 08:45 / Izvor: Akta.ba
Inpoint savjetuje na što obratiti pažnju prilikom kupovine laptopa?

Posjetite Target shop i izaberite svoje prenosno računalo i svakako svu prateću opremu za njega, jer oni su tu kako bi Vama bili na usluzi!

Što vam je najvažnije prilikom kupovine prijenosnog računala? Dijelu korisnika najvažniji je snažan hardver, nekima je presudna veličina ekrana, a mnogima, pogotovo ljudima koji su često na putu, od najveće važnosti jest što duže trajanje baterije.

Budući da je zadnjih nekoliko godina prijenosno računalo (laptop) nezaobilazan uređaj koji koriste poslovni ljudi, studenti, pa čak i djeca sigurno razmišljate o kupnji laptopa. Budući da se radi o prilično velikoj investiciji, zasigurno ne želite kupiti nešto što vam na kraju neće biti dovoljno dobro i kvalitetno.

Kako bi vam olakšali kupnju laptopa Inpoint Vam daje ovih 5 savjeta o kojima trebate voditi računa:

  • odabir operativnog sustava,
  • specifikacije prijenosnog računala (procesor, RAM, tvrdi disk,…),
  • na što pripaziti kod baterija na laptopu,
  • cijena kao jedan od važnih faktora, te
  • odabir proizvođača.

Procesor

Najjeftiniji na tržištu su oni s AMD E Series procesorima ili Intel Pentium koje ne preporučujemo. Smatramo da se ne bi trebali zadovoljiti ničim ispod Intel Core i3 ili AMD A Series koji će, osim surfanja, biti sposobni i za neke teže zadatke.

RAM (radna memorija)

Na tržištu se danas nude laptopi s najmanje 4 GB RAM-a što je dovoljno, nemojte kupovati laptop koji ima manje. Međutim, bolji multitasking imate s više memorije, pa možete kupiti laptop s 6 ili 8 GB, sve ovisno o vašim potrebama i mogućnostima.

Hard disk

Vrlo jednostavno, što više – to bolje. Memorije nikad dosta. 320 GB je nekakav minimum, no preporuka je, ako možete, uzeti barem 500 GB. Naravno da će laptop koji u sebi ima ugrađen SSD disk raditi puno brže i fluidnije.

Grafička kartica

Vaša integrirana grafička kartica će vam biti i više nego dovoljna za surfanje internetom, gledanje filmova, čak i neke prilično zahtjevne igre. No, za zahtjevne igre će vam ipak dobro doći posebni grafički procesor. AMD ili NVidia će vam pružiti odlične grafičke performanse.

Baterija

Veći kapacitet baterije će vam omogućiti da duže vrijeme ne budete vezani za kablove, a to zasigurno želite da bude što više. Ako se puno krećete, preporučujem da kupite laptop s većim kapacitetom baterije, čak ne bi bilo loše da kupite dodatnu bateriju. Vijek baterije, osim o kapacitetu, ovisi i o podešenoj svjetlini zaslona, kao i o zahtjevnosti i broju zadataka koje računalo izvodi. Generalno, što se tiče baterije gledajte da baterija ima što više mAh (mili-amper-sati) i da bude Li-ion. Tako je recimo bolja i izdržljivija laptop baterija od 4000 mAh, nego ona od 2200 mAh.

Cijena

Ako će vam laptop služiti samo za surfanje, gledanje filmova i slične jednostavnije zadatke, nema potrebe da bacate novac. Ali ako ćete ga koristiti u poslovne svrhe onda nemojte štediti. U svakom slučaju u  Inpoint d.o.o. Sarajevo i njihov Target Shop u imaju za svačiju potrebu i za svačiji džep odgovarajući laptop.

Proizvođač laptopa

Vrlo jednostavno, vaš laptop je dobar koliko proizvođač stoji iza onoga što je napravio. Garancija je jako važan čimbenik, nemojte pristajati na ništa ispod 24 mjeseca (mislim da i zakon to propisuje). Dobra investicija je produžena garancija, ukoliko imate mogućnosti, svakako je nabavite, zlu ne trebalo.

Posjetite Target shop i izaberite svoje prenosno računalo i svakako svu prateću opremu za njega, jer oni su tu kako bi Vama bili na usluzi!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti