Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Investicije u energetsku efikasnost industrije isplate se nakon godinu do dvije

10.10.2018. 12:58 / Izvor: Fena

Investiranje u povećanje energetske efikasnosti industrijskih procesa u većini slučajeva isplati se već nakon jedne ili dvije godine, istaknuto je na radionici "Optimizacija industrijskih procesa kroz mjere energetske efikasnosti - praktični primjeri i studije slučaja" koja se održava danas u Sarajevu.

Navedeno je da procenat energije koju je moguće uštediti povećanjem efikasnosti varira u zavisnosti od vrste industrije i proizvodnih procesa, ali da je to u prosjeku 15 posto.

Savjetnik Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH za mala preduzeća Zihnija Hasović rekao je da je EBRD u BiH kroz dva cilkusa dosad plasirala 75 miliona eura kredita za projekte energetske efikasnosti.

"Trenutno imamo kreditnu liniju za konkurentnost i približavanje standardima Evropske unije u vrijednosti 20 miliona eura putem tri lokalne banke, a koja je otvorena i za projekte povećanja energetske efikasnosti industrijskih procesa", dodao je Hasović.

Pojasnio je da EBRD osigrava i oko 50 posto grant sredstava za projekte revizije energetske efikasnosti za kompanije koje žele da dobiju presjek stanja o gubljenju resursa i efikasnosti proizvodnih procesa.

Hasović je naveo da je EBRD angažirao konsultanta koji besplatno pomaže kompanijama da osmisle projektnu ideju i verificira projekt prije nego što predaju zahtjev za kredit. 

Radionica se održava u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti