Iz stečaja u Boing: Almy Metalno proizveo peć za svjetskog proizvođača aviona

14.07.2020. 08:38 / Izvor: BHRT
Iz stečaja u Boing: Almy Metalno proizveo peć za svjetskog proizvođača aviona

Preduzeće "Metalno" iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona.

Preduzeće “Metalno” iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona.

Projekat izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala nova je pobjeda bosanskohercegovačke pameti. Vrijednost ovog pogona, čija je dužina 115 metara, iznosi 3 miliona maraka. Peć će koristiti najveći proizvođač aviona u svijetu.

Muharem Kolić, inženjerska potpora, kaže kako je bio težak izazov s obzirom da je ovo jedan veliki i veoma težak projekat, ali uz pomoć radnika i naravno timska snaga, zajedno su došli do najboljeg rezultata.

Uspjeh je još i veći ako se zna da je ova industrijska peć nastala u preduzeću “Metalno”, koje je nakon višegodišnje devastacije i stečaja tek prije nekoliko mjeseci dobilo nove vlasnike i počelo sa radom. Radnici su više nego zadovoljni.

"Ja sam bio radnik “Metalnog" 15 godina. Zadovoljan sam jedan veliki projekat koji smo eto usjeli završiti, očekujemo i drugi isto sad", kaže Husein Pašalić, radnik "Almy Metalno", Zenica

Realizacija projekta izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala ujedinila je zapravo nekoliko preduzeća iz Federacije i Republike Srpske. Pored upošljavanja bivših radnika “Metalno” će uskoro otvoriti i nova radna mjesta.

Prema riječima, vlasnika kompanije Ismeta Begića, ovo je prvi značajniji projekat od kada je „Almy Metalno“ prošle godine počelo sa radom.

"Danas, evo, u ovoj hali radi 50-tak ljudi. Ja mislim da bi tu trebalo raditi, nekad je radilo 500, neće 500, ali daj Bože da radi 200 – i to bi bio veliki pomak za Općinu Zenica, a i za BiH. Mi se borimo, preduzeće je bilo zapušteno, moralo se dizati iz pepela. Pokušavamo sa svojim partnerima, koji imaju firmu u Austriji, napraviti jedan pomak i tako smo dobili posao. Ovo danas bi bilo u većem obimu da nije bilo pandemije koronavirusa", dodao je Begić.

U konzorcij je uključeno više poslovnih partnera, među kojima je i preduzeće „Ćosićpromex“.

"Oni su ovu peć proizveli za firmu Boing, avione, gdje materijal koji oni uzimaju ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobija taj kvalitet i od njega se prave dijelovi za avione", kaže Albin Gutlić, tehnički rukovoditelj projekta.

Kako je kazao, peć za za stabilizaciju i učvršćivanje materijala duga je 115 metara, 3 metra visoka i 2,8 metara široka. Transport je organizovan u saradnji sa austrijskim partnerom, a izuzev toga peć je 100% bh. proizvod.

Ovo je početak saradnje koja podrazumjeva isporuku još 3 peći za potrebe „Siemensa“ i kompanije „Vest Alpina“, ukupne vrijednosti 1,5 miliona eura .

U “Metalnom” je u toku gradnja još tri slične peći, a uskoro će sa radom početi i postrojenje za proizvodnju rudarske opreme. To znači da će ovo preduzeće i u tom segmentu zaposliti nove radnike.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti