Vijesti

Izvoz mesa iz Srbije manji za 40%

07.08.2009. 12:13 / Izvor: Danas

Ako su cene naših proizvoda niže za 40% u odnosu na evropske, kako tvrdi ministar trgovine, ostaje pitanje zašto nam izvozni rezultati nisu bolji, nego su sve lošiji. Jer, izvoz mesa u prvih šest meseci ove godine beleži pad od 40, a mesnih prerađevina od 25% .

- Problem je i odluka BIH, članice CEFTA sporazuma da uvede carinsku stopu na uvoz iz Srbije. Ukoliko se ta odluka ipak primeni, Srbija bi trebalo da uzvrati istim merama. Zbog primene punih carina i prelevmana izvoz u BiH će biti prepolovljen, što će doneti gubitak na godišnjem nivou od oko 100 mil USD - izjavio je juče (6. avgust 2009. godine) Momir Jovanović, predsednik saveta Grupacije klanične industrije, na sastanku proizvođača mesa u Privrednoj komori Srbije.

Komentarišući stanje na domaćem tržištu on je podsetio na pad kupovne moći potrošača, ali i na smanjenje stočnog fonda čiji je broj, kad je reč o svinjama, manji za 300.000 komada u odnosu na 2008. godinu. Tov junadi namenjen izvozu na tržište Evropske unije takođe je nezadovoljavajući, o čemu svedoče i podaci da je na strana tržišta plasirano tek oko 2.000 tona junetine, a odobrena kvota iznosi čak 8.870 tona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti