Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Javno-privatnim partnerstvom ZDK ide u realizaciju projekata teških 350 mil. KM

30.07.2018. 12:38 / Izvor: Akta.ba

Vada ZDK, odnosno Ministarstvo za privredu ZDK je nedavno donijelo katalog o javno-privatnom partnerstvu za period 2018-2020 godina. Osman Buza, pomoćnika ministra privrede i vođe tima za javno-privatno partnerstvo u ZDK za poslovni portal Akta.ba je kazao kako se katalog sastoji se od 54 potencijalna projekta, odnosno 16 novih projektnih ideja.

„Ukupna procijenjena vrijednost identifikovanih projekata je skoro 350 miliona KM, što premašuje godišnji Budžet Kantona“, kazao je Buza, pojašnjavajući kako će projekti koji ispunjavaju kriterije iz Javnog poziva,  bez prioriteta, biti jednako razmatrani u okviru zakonskog okvira JPP te će od strane Radnog tijela biti rangirani na listi dostavljenih ponuda. Kriterij za izbor privatnog partnera je ekonomski napovoljnija ponuda.

Napominje kako će se dinamika realizacije projekata JPP provoditi u skladu sa zakonskim okvirom JPP ZDK i zainteresovanošću javnog i privatnog sektora.

ZDK je najbolji primjer da zajedničkim snagama javni i privatni sektor mogu da pomjere granice. Naime, oni su u još 2016. godine donijele Zakon o JPP koji je, u saradnji sa USAID Projektom jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP), kompletiran donošenjem Uredbe o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekata JPP u martu 2017. godine. U skladu s tim, Buza pojašnjava kako novi Zakon propisuje jednostavnije procedure i uvodi mogućnost saradnje s privatnim sektorom i u fazi pripreme prijedloga JPP projekata.

„Trenutno se pripremaju dva projekta. Oba projekta su u poodmakloj fazi pripreme tako da je realno očekivati da ćemo uskoro imati potpisan i prvi Ugovor o JPP“, istaknuo je Buza.

Govoreći o važnosti javno-privatnog partnerstva navodi kako nijedna zemlja, društvo ili ekonomija ne može se razvijati samo naporima javnog ili samo naporima privatnog sektora, jer oba imaju svoju specifičnu ulogu, prednosti i ograničenja.

„Javno privatno partnerstvo je prostor koji omogućava brže i bolje rezultate, jer uvažava te različitosti i transformira ih u konkretne prednosti. Izazov je prepoznati te različitosti i usmjeriti ih da kroz pravičan i transparentan zakonski okvir, djeluje u interesu građana. Ohrabrio bih privatni sektor, domaći i strani, da pogledaju koje projekte nudi ZDK u svom Katalogu i da nas kontaktiraju oni koji su zainteresovani da učestvuju u njihovoj pripremi i/ili realizaciji, kao naši partneri“, rekao je Buza.

Neki od projekata koji su se našli u drugom katalogu ZDK su: "Operativni blok"  u Kantonalnoj bolnici Zenica, vrijedan 45 miliona KM, Objekat nuklearne medicine, vrijedan 10 miliona KM, Toplifikacija općine Tešanj obnovljivim-ekološki prihvatljivim izvorima energije, vrijedan 30 miliona maraka, Izgradnja sportsko-rekreativnog centra u naselju Luke (Visoko), vrijedan 15 miliona KM, Toplifikacija gradskog dijela općine Zavidovići, vrijedna 10 miliona maraka...

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti