Kale iz afričke močvare u semberskim cvijetnjacima

02.06.2020. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Kale iz afričke močvare u semberskim cvijetnjacima

Na prostoru Semberije sve više je onih koji se bave proizvodnjom cvijeća, što omogućava i solidnu zaradu.

Na prostoru Semberije sve više je onih koji se bave proizvodnjom cvijeća, što omogućava i solidnu zaradu.

Borka Radovanović iz semberskog sela Velika Obarska opredijelila se za uzgoj kala. Proizvodnju ovog raskošnog cvijeća pokrenula je prije četiri godine, a uzgaja ih u dva plastenika, piše Srpska.info.

Cvijet koji je simbol vjenčanja i rađanja i koji je stigao u Evropu iz močvarnih dijelova južne Afrike, uspješno se uzgaja i u Semberiji.

U početku su kale bile samo za “njenu dušu”, a poklanjala ih je rodbini i prijateljima. Kasnije je odlučila da proširi posao i ostvari dodatni prihod u svom domaćinstvu.

Iako je Borka najviše angažovana oko ovog cvijeća, u pomoć joj priteknu i ostali članovi porodice.

Plodna zemlja

Borka kaže da je semberska zemlja plodna za sve, pa i za kale.

"Ali koliko je lijep, ovaj cvijet i zahtjevan. Traži neprekidnu pažnju i veliku ljubav. Mora se mnogo vremena provoditi u stakleniku. Cvijeće ne zna za praznik ili vikend. Redovno orezivanje, zalivanje, prihranjivanje, uzimljavanje, otopljavanje, sve se mora raditi kako bi se biljka očuvala u što boljoj kondiciji", objašnjava Borka.

Najmanje tri do četiri puta dnevno mora se pogledati, kaže Borka, i preduzeti sve što je neophodno, jer tek tada se dobija taj predivni cvijet.

Riječ stručnjaka

Ona ističe da se preporuke stručnjaka moraju poštovati.

"Imam odlične saradnike iz Srbije koji se bave ovom proizvodnjom dugi niz godina i od njih nabavljam hibridne sadnice. Čitam literaturu i pratim najnovija dostignuća na internetu, ali zaista mislim da je presudna ljubav prema cvijeću", kaže ova cvjećarka.

Neophodno je tokom cijele godine preduzimati agrotehničke mjere.

"Važno je i kakvo sjeme i zemlju imate. Nabavljam kvalitetno i provjereno seme i zemlju, a u rasadniku sam svaki dan. Posebno se mora voditi računa o temperaturnim oscilacijama", ističe Borka.

Kale se sade od juna do septembra jer u tom periodu miruju, ne cvjetaju. Ako je plastenička proizvodnja onda kale za prodaju stižu početkom marta, a ako su kasne onda sredinom aprila. Njihova vegetacija traje do kraja juna.

Borka ističe da, iako nije jedina koja se bavi proizvodnjom ovog cvijeća u Semberiji, ne strahuje od konkurencije. Ova vrijedna žena spojila je lijepo i korisno, ali sa mnogo truda i ljubavi ne izostaju ni rezultati.

Borkine kale mogu se kupiti u bijeljinskim cvjećarama i na zelenoj pijaci ,a cvijet se prodaje po cijeni od jedne do dvije konvertibilne marke.

Simbol vjenčanja i rađanja

Borka u svom stakleniku trenutno ima oko 400 sadnica. U protekle četiri godine proizvela je blizu 4.000 biljaka. Kala je kroz vijekove imala različita duhovna i emotivna simbolička značenja, a svojom raskošnom ljepotom bila je inspiracija mnogim umjetnicima.

"Ovaj tradicionalni simbol vjenčanja, ponovnog rađanja, ali i žalosti, mnogim proizvođačima cvijeća osim nadahnuća predstavlja i sigurnu egzistenciju", kaže Borka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti