Koja zemlja i koliko doza: INFOGRAFIKA o broju doniranih vakcina u BiH

05.07.2021. 12:36 / Izvor: Akta.ba
Koja zemlja i koliko doza: INFOGRAFIKA o broju doniranih vakcina u BiH

U Bosni i Hercegovini, zemlji sa 13 ministarstava zdravstva, do sada je pomoć u vidu doniranih vakcina protiv COVID-19 pružilo/najavilo devet zemalja.

U Bosni i Hercegovini, zemlji sa 13 ministarstava zdravstva, do sada je pomoć u vidu doniranih vakcina protiv COVID-19 pružilo/najavilo 10 zemalja.

Razlog jednostavan - Bosna i Hercegovina nije obezbijedila dovoljan broj vakcina za masovnu imunizaciju svog stanovništva. Ipak, i pored doniranih vakcina, još smo daleko od stvarne masovne imunizacije, jer je i dalje broj vakcina, koje su stigle, znatno manji od očekivanog i najavljenog.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u BiH je do sada stiglo nešto više od 648.000 doza vakcina, što nije dovoljno ni za vakcinaciju prioritetnih grupa stanovništva.

Riječ je o vakcinama koje su osigurane putem mehanizama COVAX i EU4Health mehanizma, čiji je cilj pomoći državama koje nisu u mogućnosti nabaviti dovoljan broj vakcina svojim građanima, te putem donacija drugih država.

Prva zemlja od koje je BiH dobila vakcine bile su iz Srbije. Od zemalja regije, Srbija je lider u pogledu nabavke vakcina i vakcinaciji stanovništva, te je donacijama pomagala svima u regionu. Osim donacija, Srbija je omogućila svim državljanima BiH i Sjeverne Makedonije besplatnu vakcinacijui u Srbiji, bez najave i na bilo kojem mjestu.

Nakon nje, u našu zemlju su stizale vakcine iz Kine, Turske, Malezije, Hrvatske, Mađarske, te EU4Health mehanizma. Najveća količina doniranih vakcina očekuje se od Sjedinjenih Američkih Država koje bi, do kraja jula, u našu zemlju trebale poslati 500.000 Pfizera.

Podsjetimo, JEDINU količinu vakcina koju je naša država obezbijedila i platila je preko COVAX mehanizma. Unaprijed je plaćeno 13 miliona dolara za 1.232.000 vakcina, a prvu manju količinu od 23.400 putem ovog mehanizma dobili smo tek sredinom marta ove godine.

Direktnu nabavku je obavio samo entitet Republika Srpska i to ruskog Sputnjika V i kineskog Sinopharma.

Drugi bh. entitet, prema riječima premijera Fadila Novalića "nije htio glumiti državu, inače bi vakcine nabavili još u decembru". I dok je svaka donirana vakcina potencijalno spasen život, Federacija BiH u julu 2021. godine ima tek potpisan ugovor za kupovinu 500.000 vakcina Sinopharm. 

U nastavku pogledajte infografiku u kojoj je navedeno od ko

Kroz infografiku u nastavku, pogledajte od koje smo zemlje dobili najviše vakcina. Napominjemo da je podatke prikupio portal Akta.ba, s obzirom da ne postoje službeni podaci koji takstativno navode podatke o donacijama.

S.B.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti