Koji zdravstveni radnici u KS su od danas u štrajku i hoće li biti vakcinacije?

14.06.2021. 10:27 / Izvor: N1
Koji zdravstveni radnici u KS su od danas u štrajku i hoće li biti vakcinacije?

Građani zbunjeni...

U današnjem štrajku zdravstvenih radnika nisu samo domovi zdravlja, već i druge zdravstvene ustanove. Kako je rekao Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata domova zdravlja KS, oni su u kontaktu sa svima, i ne znaju zašto postoji konfuzija o tome ko je u štrajku.

Svi znamo da je većinsko članstvo ovog sindikata ipak medicinska sestra i zdravstveni tehničar i imamo i iznad 100 doktora i ukoliko vi najavite štrajk, logično je da oni koji su vam politički sindikatski oponent urade sve da to opstruiraju. Mi ćemo danas obići sve lokalitete, međutim postoji druge elementi koje te stvari mogu presresti i ne podijeliti obavještenja. Mi smo jasnog stava da se štrajk mora nastaviti. To će od sutra da bude jače intenzivirano. Ovaj štrajk se ne bi desio da svi koji nas nazivaju političkim sindikatom nisu političkim igrama dobili dva puta nezakonito kolektivni ugovor i to smo dokazali, a da pri tome nije urađeno usklađivanje koeficijenata nas sa svim ostalim“, komentarisao je Avdović.

Mi imamo sve presude a crkvu, kao što je nana Fata Orlović imala, imamo u avliji. Došli smo u situaciju da nam kažu oni su sve dobili, da imamo sve presude, ali šta mi imamo do toga? To naše članstvo nas pita. Ja ih molim da budemo jedinstveni“, dodao je.

Sindikat KCUS-a podržava ovaj štrajk, što je kazala i Dženana Hrustemović, predsjednica Sindikata KCUSKako je istakla, ovaj sindikat broji oko 3.000 ljudi različitih profila radnika. Oni su potpisali sporazum o podršci 7. juna kojim su dali podršku ovom sindikatu kako bi se došlo do potpisivanje kolektivnog ugovora.

Taj ugovor koji je usklađen je ustvari benefit za sve uposlenike, ne samo KCUS-a nego i sve profile, posebno ljekare, jer time će se legalizirati njihovi koeficijenti. Ovim ugovorom nećemo dozvoliti da se smanje plate ljekarima a na neki način bi podigli koeficijent i što se tiče drugih uposlenika u zdravstvu. Kad smo potpisali sporazum automatski smo stupili u saradnju sa ovim sindikatom. KCUS je centar gdje se liječe pacijenti i po zakonu mi ne smijemo zaustaviti liječenje. Dogovorit ćemo se da li će to biti za vrijeme pauze, sat ili dva tokom dana, da damo podršku ovom sindikatu“, istakla je Hrustemović.

No, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije u Domu zdravlja Vogošća Samra Koradžić Zuban rekla je da su tek sada građani zbunjeni i da je degutantno o svemu pričati jer ovaj štrajk traje 22 mjeseca.

Zbunjeni su i njihovi članovi i zbog loših odnosa formirao se i treći sindikat sestara i medicinskih tehničara. Važno je da se kaže građanima da Sindikat doktora KS nije nikada ni učestvovao u ovakvim štrajkovima. Pokretanje štrajka je ozbiljna priča, zato su svi zbunjeni, pogotovo građani. Odluka ovog rukovodstva od prije 22 mjeseca da stupe u štrajk, zatim pandemija se desila koja je ratno stanje u zdravstvu i u tom periodu donijeti odluku da i dalje budete u štrajku, ne bih to komentarisala i takve odluke govore same o sebi. Da bi se donijela odluka o štrajku potrebna je odluka i skupštine. Štrajk solidarnosti ne razumijem – ili radimo ili znamo šta su hitna stanja u zdravstvu a kao solidarnost kažem molim da se potpišu njihove želje i na taj način mogu da se solidarišem. Ovdje recimo ne radi samo laboratorija i par njih. Sve drugo funkcioniše. Svi oni koji su članovi tog sindikata ne trebaju da rade, a ovi drugi će da rade“, komentarisala je Koradžić Zuban.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti