Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Koliko košta jedan dan zatvaranja u BiH?

05.04.2021. 07:55 / Izvor: BHRT

Pandemija koronavirusa državu i građane Bosne i Hercegovine do sada je direktno i indirektno koštala desetak milijardi maraka.

Procjene ekonomista su da jedan dan djelomičnog zatvaranja ekonomiju košta između 5 i 10 miliona maraka.

Za liječnike ograničavanje i potpuna zabrana rada pojedinih djelatnosti u ovom trenutku su jedini način da se spriječi kolaps zdravstvenog sistema.

Pandemija koronavirusa utiče na cjelokupnu privredu, ali su daleko teže njene posljedice na male obrte, zanatlije, turizam i ugostiteljstvo nego na veće sisteme.

Hedija Suzana Halilović, vlasnica picerije u Banja Luci, ne radi već dvije sedmice. Na nagovor svojih radnika sutra će pokušati sa šalterskom prodajom i dostavom.

Nije sigurna da će se na ovaj način pokriti troškovi i moći isplatiti plate.

"Ovo je strašno. Ja mislim da je ovo strašno i da moji radnici neće znati za 10 dana kako da sebi kupe kruh i mlijeko. Eto prosto rečeno opstanak je u pitanju. Nije više u pitanju hoćemo li imati goriva u autu, hoćemo li kupiti cigarete, popiti kafu. Nećemo imati za hranu", rekla je Halilović za BHRT.

Mjere koje se donose u cilju sprečavanja širenja pandemije vjerovatno su najviše pogodile ugostitelje koji su u zadnjih godinu dana morali otpustiti nekoliko hiljada radnika.

Sada je, kažu, ugrožena egzistencija cijelog ovog sektora i preostalih zaposlenih u njemu.

"Mi smo baratali cifrom negdje oko 12-13 hiljada direktno zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma. Sada je spalo na 10 hiljada, a indirektno porodice sigurno 30 do 40 hiljada živi što u raznim oblastima koje su vezane isključivo za ugostiteljstvo", istaknuo je Goran Kurtinović iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”.

Kolike su finansijske štete od pandemije niko ne zna. Prihodi od PDV-a, carina i nameta bili su manji za 700 miliona KM. Gubici kompanija mjere se milijardama maraka. Bez posla su ostale desetine hiljada radnika.

Prema mišljenju ekonomista, ova godina će u poslovnom smislu zbog indolentnog ponašanja naših političara biti znatno teža od prošle.

"Teško je raditi precizne procjene troškova ove krize na dnevnoj razini međutim vjerovatno je da je to u nekom rasponu od 5-10 miliona KM dnevno. Vjerovatno troškovi će na kraju biti i veći uzimajući u obzir da je riječ o globalnoj krizi", kazao je ekonomski analitičar Adnan Čavalić za BHRT.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti