Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konjic Karton ambalažom zadovoljava IKEA standarde

20.03.2014. 12:12 / Izvor: eKapija.ba

Primjer uspješne bh. kompanije je Konjic Karton koja je danas u samom vrhu u našoj zemlji kada je u pitanju proizvodnja transportne kartonske ambalaže.

Adis Mujan, prvi čovjek ove kompanije za eKapija.ba kaže kako prate svjetske trendove u razvoju  transportne kartonske ambalaže  i koriste najnovija saznanja i dostignuća u ovom sektoru kako bi na što bolji način bili partneri kupcima.

"Danas naše najveće firme postaju svjesne da su jake onoliko koliko je jak i njihov 'supply chain' tj. lanac njihovih dobavljača i mi svoje mjesto vidimo kao jaku karika u lancu snadbjevanja naših partera", kaže Mujan.

Firma danas zapošljava 33 radnika te stalno ulaže u edukaciju zaposlenika i proizvodnju.

 "Kontinuirano osluškujemo potrebe našeg tržišta i trudimo se da adekvatno zadovoljimo zahtjeve naših kupaca. Uporedo sa nabavkom novih mašina ulagali smo u školovanje i edukaciju naših kadrova, tako da smo danas opremljeni i osposobljeni zadovoljiti i najviše zahtjeve po pitanju kvaliteta transportne kartonske ambalaže, tačnosti i pravovremenosti isporuka narudžbi naših kupaca", pojašnjava Mujan, dodajući kako su u mogućnosti isporučiti transportnu kartonsku ambalažu sa štampom u flexo tehnici do četri boje (po potrebi sa lakiranjem).

Također, investirana je i mašina za izradu najzahtjevnijeg tipa kutija, takozvane shelf ready packaging tj. kutije koje se izlažu zajedno sa proizvodom direktno na prodajnu policu u tržnim centrima.

"Osim što nudimo izradu shelf ready kutija u mogućnosti smo izrađivati i veoma zahtjevne jumbo kutije za pakovanje namještaja, tako da sarađujemo sa nekoliko domaćih proizvođača namještaja koji snadbjevaju IKEA lance za prodaju namještaja, čime smo zadovoljili sve IKEA  zahtjeve po pitanju kvaliteta izrade kao i tačnosti i pravovremenosti isporuke."

S obzirom da je proizvodnja transportne kartonske ambalaže po svojoj prirodi lokalno orjentisana proizvodnja i veoma jeftin proizvod zbog izuzetno visokog učešća troškova prevoza većina partnera Konjic Kartona su domaća preduzeća.

"Međutim veliki broj naših kupaca su firme koje izvoze svoje proizvode tako da smo na neki način i mi uključeni u njihovim izvoznim poslovima", kaže Mujan, naglašavajući jako dobru saradnju sa domaćim kompanijama koje snadbjevaju automobilsku industriju koja je sama po sebi jedna od najzahtjevnijih.

Od skromnih kapaciteta do najviših standarda

Konjic Karton Firma je počela sa proizvodnjom transportne kartonske ambalaže  1998.godine.  U početku firma je imala dosta skromne kapacitete, da bi vremenom konstantnim ulaganjem u proizvodne kapacitete nabavkom vrhunskih mašina za proizvodnju transportne kartonske ambalaže dostigli najviše standarde u kvaliteti izrade kutija. 

E. Kokor

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti