M&H Cloud - Prvi potpuni Cloud servis u BiH

27.03.2014. 11:20 / Izvor: eKapija.ba
M&H Cloud - Prvi potpuni Cloud servis u BiH

Prvi bosanskohercegovački servis za pohranjivanje podataka zove se M&H Cloud i od sada je dostupan poslovnim korisnicima u našoj zemlji.

Prvi bosanskohercegovački servis za pohranjivanje podataka zove se M&H Cloud i od sada je dostupan poslovnim korisnicima u našoj zemlji.

M&H Cloud radi na principu "cloud computing", a korisnicima omogućava da brigu o poslovanju koja ne spada u njihovu osnovnu djelatnost prepuste IT stručnjacima. Cloud computing je koncept podjele programskog okruženja koji koristi Internet kao platformu te omogućava da aplikacije i dokumenti poslani iz bilo kojeg dijela svijeta budu pohranjeni i čuvaju se na za to predviđenim serverima.

Uspostavom M&H Cloud servisa, M&H Company, Društvo za telekomunikacijske usluge iz Sarajeva, postala je prva bosanskohercegovačka kompanija koja nudi kompletnu uslugu Cloud servisa za poslovne korisnike.

"Nagla evolucija cloud tehnologije vođena je potrebama kompanija na prilagodbu tržištu. Osim finansijskog uticaja, cloud computing utiče na organizacijsku strukturu kompanije, na način upravljanja i koordinacije, povećanja fleksibilnosti i bržeg izvršavanja zadataka. S poslovne strane, cloud computing će biti vodeća pokretačka sila u poslovnim procesima zbog brojnih prednosti koje donosi, ponajviše u pogledu efikasnosti i bržeg izvršavanja zadataka pomoću kolaboracije", ističu iz M&H Company.

Pojam “Cloud” (oblak) danas predstavlja sinonim za dostupnost, brzinu i lakoću upravljanja podacima. Nastao je kao rezultat potrebe kompanija za povećanjem kapaciteta i novih mogućnosti na postojećim infrastrukturama bez ulaganja u dodatnu infrastrukturu i obuku kadrova. Najveće koristi cloud tehnologije su jednostavna razmjena podataka, stalna dostupnost podacima uz kontrolisan korisnički pristup, kolaborativan rad na dokumentima, te sigurnost podataka.

M&H MPLS

M&H Company predstavio je i uslugu M&H_MPLS (Multi Protocol Label Switching) koja omogućava povezivanje centralne lokacije s udaljenim lokacijama. MPLS komunikacijski protokol omogućava bolju upotrebu linkova na mreži, manja kašnjenja, veće propusne opsege, uvođenje novih i garantovanje kvalitete postojećih servisa. M&H MPLS nudi komunikacijsko rješenje za kompanije svih veličina, a namijenjen je poslovnim korisnicima koji žele povezati svoje geografski udaljene poslovnice u jedinstvenu mrežu, na siguran i pouzdan način.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti