Mjere koje će smanjiti štetu: Roba i dalje putuje

23.03.2020. 08:28 / Izvor: Oslobođenje
Mjere koje će smanjiti štetu: Roba i dalje putuje

Protok robe unutar i izvan zemlje izuzetno je važan za funkcionisanje bh. privrede.

Protok robe unutar i izvan zemlje izuzetno je važan za funkcionisanje bh. privrede u ovoj teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusa Covid-19. No, kako su pojasnili za Oslobođenje, to što su pojedine zemlje zatvorile granice odnosi se na putnike, dok se transport robe i dalje odvija, ali usporeno.

"Mogu reći da smo mi u Vanjskotrgovinskoj komori ponosni na ono što smo dosad uradili, a to je, prije svega, borba za vitalnu komunikaciju i snabdijevanje gradova u BiH", kaže Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

S obzirom na problem vozača kako ne bi morali u izolaciju od 14 dana po dolasku i odlasku, prijedlog je da se rade takozvane kabinske izolacije, što znači da ne izlaze iz kabina prilikom istovara i utovara određene robe.

"Taj sustav za sada funkcionira i nadamo se da će tako biti i dalje", dodao je.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a, također, navodi da za sada nijedna zemlja nije zaustavila prevoz robe. Navodi i to da ono što sada direktno pogađa našu privredu, jeste što se gase dugogodišnji ugovori koje naša preduzeća imaju sa stranim partnerima.

"Sve je više stranih partnera koji našim kompanijama smanjuju obim proizvodnje ili zatvaraju na određeno vrijeme svoje firme. Konkretno, neke od firmi u Austriji i Njemačkoj već su najavile da iz mjera preventive zatvaraju svoj rad, a to su firme za koje rade naše firme, do Uskrsa. Pojedine firme već su dobile da samo dio robe sada isporuče i da za sada prestaje sa važenjem taj ugovor koji je ranije potpisan. To dodatno usložnjava situaciju i dovodi do toga da će kod nas doći do potencijalnog značajnog smanjenja broja radnika", kaže Blagojević.

Napominje da je bitno donijeti mjere koje će smanjiti štetu u privredi koja je, iz sata u sat, sve veća. No, sarajevski privrednici i vlasnici pojedinih firmi imaju niz nedoumica. Redakciji Oslobođenja obratio se vlasnik jedne firme koji nam kaže da za nekoliko dana očekuje robu iz Slovenije.

"Radi se o pocinčanom limu. Ova roba stiže zbirnim transportom, što znači da je tu osim pomenutog lima i druga roba (plastika, folija, željezo...). Iako je roba bila na skladištu i prije proglašenja pandemije koronavirusa, ne znam šta sada da radim? Da li ja treba da je dezinfikujem ponovo, čime, da li za zovem sanitarnu inspekciju", pita se.

Slična pitanja imaju i drugi radnici od kojih neki čekaju dostavu tekstilne i druge robe.

Sve carinske ispostave imaju sanitarne i tržišne inspektore koji daju potvrdu da li uvezena roba zadovoljava sve potrebne standarde. Epidemiolog Aida Pitić pojašnjava da se sve površine trebaju dezinfikovati, te da dezinfekcije ne može biti dovoljno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti