Moskva traži milijun stranih radnika svih profila

16.08.2013. 11:19 / Izvor: tportal.hr
Moskva traži milijun stranih radnika svih profila

Aktualni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da je Moskvi potrebno milijun radnika svih profila i stručnih sprema. Uvjet je da stranci znaju najmanje 850 ruskih riječi, što će se utvrditi posebnim testom.

Aktualni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da je Moskvi potrebno milijun radnika svih profila i stručnih sprema. Uvjet je da stranci znaju najmanje 850 ruskih riječi, što će se utvrditi posebnim testom.

Također je dodao da je vrlo važno i odakle dolaze budući strani radnici koji pokažu interes da rade u Moskvi.

„Moskva mora primiti oko milijun imigranata koji bi se ovdje zaposlili, ali je vrlo značajno da se utvrdi i kojih imigranata“, kazao je Sobjanjin.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da se prvo zaposle građani Rusije iz unutrašnjosti zemlje, a potom Ukrajinci i Bjelorusi.

Istaknuo je da su državljani te dvije zemlje u prednosti jer poznaju ruski jezik, dok dobro znaju i sve slavenske običaje i kulturu. S druge strane, između Rusije i Srbije potpisan je međuvladin sporazum o organiziranom prijemu radnika.

Prema službenim podacima ruskih vlasti, širom Rusije već radi, i to sa dozvolama, više od 80.000 državljana Srbije. Ako se tome dodaju članovi njihovih obitelji, kao i sezonski radnici, ta brojka prelazi 200.000. Samo u Sočiju trenutačno ima oko 15.000 srpskih građevinaca, kao i stručnjaka svih profila, od inženjera do liječnika.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele raditi u toj zemlji moraju znati najmanje 850 ruskih riječi. A oni koji hoće dobiti rusko državljanstvo, moraju biti 'napredniji' i poznavati barem 1.300 riječi ruskog jezika. Usporedbe radi, trogodišnje dijete ima fond od 800 do 1.000 riječi, a učenik trećeg razreda oko 3.000.

Stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 riječi dovoljno da pridošlica može komunicirati s domaćinima.

Jelena Antončuk, iz Centra ruskog jezika, smatra da je 400 osnovnih riječi dovoljno da bi neki stranac bio u stanju kazati osnovne stvari, ali stranim radnicima treba bar poznavanje još toliko drugih riječi, da bi mogli bolje komunicirati s poslodavcima. Domaćinima u Rusiji je vrlo važno da se 'gastarbajteri' što prije i što više socijaliziraju i prihvate pravila života u zemlji u kojoj su došli.

Koliko gastarbajter zna ruski jezik, morat će pokazati na posebnom testu, a Ministarstvo obrazovanja će formirati specijalne komisije. Tko položi navedeni ispit, dobit će certifikat, a tko padne, šansu da ponovno izađe na ispit. Svaki stranac će morati pokazati da zna čitati i da razumije tekst.

Većina stranih radnika koji posljednjih godina stižu u Rusiju su, uglavnom, porijeklom iz bivših sovjetskih republika pa oni koji su učili ruski u školi dok je postojao SSSR nemaju nikakvih problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti