Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na deklaracijama samo osnovni podaci

21.02.2018. 08:26 / Izvor: Oslobođenje

Potrošači u BiH znaju neka svoja prava, ali kada su u pitanju deklaracije na proizvodima, tu baš i nisu upoznati sa time kako bi to trebalo biti. Ne znaju naši građani šta na toj deklaraciji treba da stoji, pa se udruženjima koja se njihovim pravima bave i ne obraćaju često o ovom pitanju.

Primjeri

Kako nam je kazala Murisa Marić, predsjednica Udruženja potrošača Don iz Prijedora, potrošači uglavnom reaguju na navedenu gramažu na proizvodu, to jeste na to da na dosta proizvoda stoji određena gramaža, a oni na vagi imaju manje. Kao primjer je navela čokoladu na kojoj piše da ima 100 grama, a većina njih ima samo 80 grama, ili riža na kojoj piše da ima kilogram, a ustvari ima 800 grama.

"Deklaracije na proizvodima kod nas uglavnom ne sadrže sve što bi trebale, kao što je pravi sadržaj tog proizvoda, sve sastojke, već uglavnom samo osnovne podatke - ko je uvoznik, zemlja porijekla, gramaža i do kada ga treba upotrijebiti", kazala je Marić.

Ukoliko je u pitanju uvoz tehnike, elektronskih aparata, kompjutera, dodala je Marić, na deklaracijama uglavnom stoji da je porijeklo iz EU, a proizvod je, naprimjer, iz Rumunije, što se "ne može ni porediti sa takvim proizvodom iz Njemačke".

"Još jedan primjer su higijenski proizvodi, kao što su deterdženti za veš i suđe, kupke, šamponi i drugi, na kojima ne piše pravi sastav na domaćem jeziku. Činjenica je da svima nama različite stvari odgovaraju ili smetaju, pa bismo trebali znati šta to nanosimo na svoje tijelo, jer više je proizvoda koji štete zdravlju nego onih koji pomažu", poručila je Marić.

Nadležni

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH kazali su nam kako su za provjeru usklađenosti deklaracija sa sastavom proizvoda, te pregled deklaracija, nadležna inspekcijska tijela koja provode službene kontrole hrane u BiH.

"Za obavijest o hrani, sukladno odredbama Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani, odgovoran je subjekt u poslovanju s hranom, odnosno subjekt pod čijim je nazivom ili nazivom poduzeća hrana stavljena na tržište ili ako taj subjekt nije registriran u BiH, odgovoran je uvoznik u BiH. U skladu s odredbama članka 15. Pravilnika, obavezne obavijesti o hrani potrošaču moraju biti napisane na jednom od jezika u službenoj upotrebi u BiH i latiničnim ili ćiriličnim pismom", kazao je Džemil Hajrić, direktor Agencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti