Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nagli rast korone među školarcima: Na koje simptome obratiti pažnju?

17.09.2021. 11:35 / Izvor: N1

Posljednjih dana primijetan je nagli rast koronevirusa među školarcima. Na šta roditelji treba da obrate pažnju, koji su savjeti, odgovore na to dala je prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista pedijatar.

Obzirom da je porast zaraženih u opštoj populaciji doista prisutan, tako je i veći broj među djecom. Važno je da bismo pomogli djeci upravo da se pridržavamo epidemioloških mjera. I prije pandemije, u ovom periodu, kada je prelazak ljeta prema jeseni, učestalost respiratornih infekcija velika, jer djeca u kolektivima između sebe kapljičnim putem šire brojne respiratorne infekcije, u ovim situacijama je to i Covid 19”, pojasnila je Junuzović-Kaljić.

Najčešći simptomi

Ono što su uočili, kazala je, da djeca imaju lakše kliničke slike, a najčešće simptome upale gornjeg disajnog puta, sekrecije iz nosa, otežano disanje na nos, kašalj, povišena temperatura u većoj ili manjoj mjeri.

Istaknula je da je jako bitno da zadržimo što duže djecu u razrednoj nastavi u kontekstu njihovog obrazovanja.

Online nastava je pomogla da smanjimo broj zaražavanja, da sačuvamo zdravlje i živote, međutim u istraživanjima koja se odnose na psihofizičko zdravlje djece uočena su odstupanja i težina u je donijela u samom obrazovanju. Želimo ih obrazovati  i pripremiti za budućnost. Svim mogućim mjerama želimo ih zadržati u školama i obrazovati ih na način kako su oni navikli u susretu sa svojim edukatorima”, rekla je Junuzović-Kaljić.

Mi odrasli imamo veliku odgovornost i da se pridržavamo mjera i vakcinišemo, dodala je, napominjući da promijeniti kurs pandemije upravo je vakcinacija.

Dijete vratiti kući

Čuli smo koliko je vakcinacija nešto što će nam donijeti odbranu i otpor prema širenju bolesti. Zato je bitno da prosvjetni radnici obave vakcinaciju. Zaštiti će sebe i sve oko sebe. Rast i razvoj, njihova socijalizacija, njihovi kontakti sa pedagozima i edukatorima je nešto sto je nezamjenjivo, naravno prateći situaciju i broj zaraženih, donositi odgovarajuće mjere, i tu gdje treba nastava će preći na online”, rekla je Junuzović-Kaljić.

Napomenula je da su roditelji informisani, a pri pojavi bilo kakvog simptoma dijete ostaje kod kuće ili ako je učitelj primijetio bilo koji simptom, vraća ga kući.

PODIJELI:

TAGOVI:

Korona

Školarci

simptomi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti