Nastavljaju se mutne radnje oko Sarajevo Towera?

31.12.2020. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Nastavljaju se mutne radnje oko Sarajevo Towera?

Podizvođači radova na izgradnji objekta Sarajevo Tower uputili su medijima saopćenje za javnost.

Sarajevske firme Rajz doo, Baufinal doo, STB doo i mostarska Zalmo doo uputile su medijima saopćenje za javnost koje objavljujemo u cjelosti

Podizvođači radova na izgradnji objekta Sarajevo Tower uputili su medijima saopćenje za javnost da bi, kako pišu, skrenuli pažnju institucijama i bankama da "zajednički spriječe kriminalne namjere firme Smart Invest i njihovog direktora Elvedina Mahmutovića".

Šta se zaista dešava oko pompezno najavljivanog projekta Sarajevo Tower, tek bi trebalo da se razjasni. No za sada je jedino jasno da od spektakularno najavljenog završetka gradnje nema ništa, dok međusobne optužbe pljušte na sve strane. 

Depo.ba podsjeća da je u oktobru ove godine Mahmutović tvrdio da je na njegovu kuću, u trenutku kada se u njoj nalazila cijela njegova porodica, bačena bomba te da je on sam bio izložen "neviđenim pritiscima zbog projekta Sarajevo Tower, koji su uključivali opstrukcije u gradnji, prevaru partnera na projektu, podnošenje lažnih krivičnih prijava protiv direktora Smart Invest-a, te nelegalno i neopravdano pritvaranje direktora Smart Invest-a u dva navrata".

Podsjećamo i da su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u julu prošle godine uhapsili Elvedina Mahmutovića, direktora kompanije i jednog od investitora projekta, i Sedina Halilovića, zaposlenog u Odjelu za prodaju nekretnina Sarajevo Towera, zbog sumnje na reketiranje i uzimanje mita.

Drama se očigledno nastavlja, a saopćenje navedenih podizvođača radova prenosimo u cjelosti:

Poštovani mediji, obraćamo Vam se kao grupa ucjenjenih i prevarenih privrednih subjekata u ulozi podizvođača na poslovno stambenom objektu Sarajevo Tower.

Grupa privrednika koja je prevarena od strane firme Smart Invest d.o.o. Sarajevo je već pokrenula ovih dana krivične prijave u SIPA-i, Federalnoj upravi policije, Tužilaštvu kantona Sarajevo, Kantonalnom Sudu Sarajevo u vezi zloupotrebe bankarskih garancija za dobro izvršenje posla izdatih od strane banke - podizvođača.

Neki od primjera su i firma Rajz d.o.o. Sarajevo i Baufinal d.o.o. Sarajevo koji su svoje radove po ugovoru i dinamici u cjelosti završili i predali generalnom izvođaču u ugovorenom roku firmi ANS drive d.o.o Sarajevo.

Sve ugovorene radove koje su izvršile navedene firme u cjelosti su izmirene finansijski od strane investitora Smart investa d.o.o. i ANS drive d.o.o. Sarajevo.

Apsurd cijele priče je da je na ime garancija izdatih od navedenih podizvođača isti Elvedin Mahmutović protestovao bankovne garancije preko firme Smart invest d.o.o. u cjelosti kako bi sebi ili drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist (kao da radovi nisu ni započeti a ni izvršeni).

Nosilac garancije 50% je i suinvestitor ANS drive d.o.o. Sarajevo koji nije protestvovao garanciju te izjavljuje da su navedene firme izvršile sve ugovorene radove po dinamici generalnog izvođača i po ugovoru u cijelosti između podizvođača i dva investitora.

Sam potez firme Smart Invest d.o.o. i njenog direktora Elvedina Mahmutovića uvlači i banke koje su izdale bankovne garancije u ovom slučaju ProCredit Bank dd Sarajevo te mnoge druge banke u dilemu o zakonitosti i zloupotrebi izdatih garancija.

O svemu su upoznate banke, po saznanjima pojedine banke nisu postupile po nalogu Smart investa d.o.o. za aktivaciju smatrajući da se radi o zloupotrebi, a neke tek treba da donesu odluku.

Nažalost nisu samo primjer ove dvije navedene kompanije nego i niz drugih podizvođača koji su učestvovali i trenutno učestvuju na izgradnji (STB d.o.o Sarajevo, Zalmo d.o.o Mostar, i drugi) Sarajevo TOWER-a po različitim ugovorima.

Svima dobro poznata činjenica o dešavanjima na izgradnji objekta Sarajevo TOWER  povlači sa sobom sada i druge firme koje nemaju veze sa samim sporom koji je već predmet istraga te ovaj potez Elvedina Mahmutovića direktora firme Smart invest d.o.o. u slučaju da banke podrže njegovu zloupotrebu izdatih garancija odvest će neke firme u propast i dvesti do velikog broja otpuštanja radika.

Molimo nadležne institucije koje već rade na navedenom predmetu TOWER da se ozbiljno uključe u ovaj slučaj zbog već dobro poznatih činjenica u vezi sa navedenim licem, te da navedeni koristi slabosti sistema kako bi sebi pribavio protuvpravnu imovinsku korist.

Iz razgovora sa podizvođačima radova kazali su nam da određene firme ne žele da se javno eksponiraju zbog raznih utjecaja i mogućih posljedica a sve zakonske aktivnosti su pokrenule za prevaru, te ovim dopisom molimo nadležne institucije da što prije reaguju o činjenici da se radi o zloupotrebi aktivacije bankovnih garancija izdatih za radove na objektu Sarajevo Tower.

Za sve navedeno u dopisu postoji dokumentacija i prijave koje su već podnesene nadležnim organima.

Želimo napomenuti da firme koje su ugrožene u ovoj prevari i pokušaju prevare upošljavaju cca. preko 500 uposlenika i u pitanju je višemilionska prevara!

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti