Neprihvatljivo odgađanje zaštitinih mjera za junetinu i svinjetinu

15.12.2020. 10:53 / Izvor: SRNA
Neprihvatljivo odgađanje zaštitinih mjera za junetinu i svinjetinu

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatra neprihvatljivim odgađanje uvođenja zaštitnih mjera na juneće i svinjsko svježe rashlađeno meso.

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatra neprihvatljivim odgađanje uvođenja zaštitnih mjera na juneće i svinjsko svježe rashlađeno meso, te ističe da su glavni problem niske otkupne cijene živih životinja zbog nelojalne konkurencije i niskih cijena po kojima se meso uvozi iz EU.

Iz Saveza je saopšteno da se ovaj problem može riješiti jedino uvođenjem zaštitnih mjera /prelevmana dvije KM po kilogramu i 10 odsto carine/ u trajanju od dvije godine, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Neprihvatljivo je stalno potenciranje tržišnih viškova žive stoke jer je normalno, ako ostanu ovakve cijene, da tovne junadi i svinja na kraju uopšte neće biti u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Saveza su naveli da je riječ o veoma niskim otkupnim cijenama živih životinja svinje dvije KM, junad 3,5 KM, dok je kalkulacija troškova proizvodnje daleko veća svinje 2,90 KM, junad 4,20 KM.

Iz Saveza su istakakli da poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni ishodom jučerašnjeg sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem, te od resornog ministarstva zahtijevaju da u roku od osam dana uvedu zaštitne mjere.

"Ovaj problem može riješiti jedino Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uvođenjem prelevmana i carina prilikom uvoza mesa kako bi prodajne cijene uvezenog mesa bile veće, a samim tim i meso od životinja iz BiH bi bilo konkurentno na tržištu", navodi se u saopštenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti