Novi period predsjedavanja CEFTA-om može biti koristan za BiH

24.01.2020. 10:36 / Izvor: Fena
Novi period predsjedavanja CEFTA-om može biti koristan za BiH

Od CEFTA-e očekivalo da će donijeti veću korist bh. kompanijama, s obzirom na to da obuhvata tržište od 30 miliona ljudi.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić smatra da bi BiH tokom ovogodišnjeg predsjedavanja CEFTA-om, koje je nedavno preuzela od Albanije, trebala  pokrenuti  pregovore o uspostavljanju efikasnijih mehanizama za rješavanje sporova između članica, jer se pokazalo da to nije dobro definisano. 

"Ako to bude riješeno na zadovoljavajući način, možemo očekivati da novi period predsjedavanja bude koristan za BiH", rekao je Vasić.

Podsjetio je da se od CEFTA-e očekivalo da će donijeti veću korist bh. kompanijama, s obzirom na to da obuhvata tržište od 30 miliona ljudi.

Međutim,  istakao je da CEFTA, s druge strane, podrazumijeva i veću konkurenciju, te kada se sumiraju rezultati prethodnog bh. predsjedavanja iz 2013. može se reći da ta šansa nije iskorištena. 

"Dosta smo nespremno ušli u taj aranžman jer se bh. kompanije nisu bile oporavile od rata, kako bi bile u stanju da se ravnopravno nose sa kompanijama iz zemalja u okruženju", naveo je potpredsjednik VTKBiH  i dodao da je sada situacija nešto drugačija i da su bh. firme u boljem stanju. 

Kao negativnu stranu cijelog prethodnog perioda u CEFTA-i naveo je vancarinske barijere koje su primjenjivali naši susjedi, a mi nismo, zbog čega smo, kaže,  pretrpili dosta štete.

Vasić je kazao da prioriteti BiH tokom predsjedavanja još nisu poznati, ali bi se mogli odnositi na insistiranje na slobodnom protoku ljudi i roba i ubrzavanje protoka investicija, a sve u cilju povećanja bh. izvoza.

Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006) potpisan je 19. decembra 2006. godine u Bukureštu, a za Bosnu i Hercegovinu stupio je na snagu 22. novembra 2007. godine. 

Potpisnice sporazuma su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i  Kosovo. Ulaskom u članstvo EU Hrvatska se povukla iz CEFTA-e. Prije svog ulaska u Evropsku uniju stranke su bile i Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija.

Potpisivanjem CEFTA 2006 strane su iskazale opredjeljenje da unaprijede trgovinsku i investicijsku politiku zemalja jugoistočne Evrope. Ovim sporazumom  osnovana je zona slobodne trgovine u skladu s odredbama sporazuma i pravilima i procedurama Svjetske trgovinske organizacije. Sporazum je u potpunosti prilagođen pravilima i procedurama Svjetske trgovinske organizacije i odredbama Evropske unije, a efikasno implementiran, Sporazum pruža okvir CEFTA stranama za pristupanja EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti