Novi pogon kompanije Elsta M. Bosnia radi punim kapacitetom, zaposleno 180 ljudi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi pogon kompanije Elsta M. Bosnia radi punim kapacitetom, zaposleno 180 ljudi

06.11.2019. 11:48 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Elsta Mosdorfer Bosnia, nakon što je u maju ove godine u poslovnoj zoni Ciljuge u Živinicama na 10.000 m2 otvorila novi proizvodni pogon, bilježi samo dobre poslovne rezultate, potvrdio je to za Akta.ba i Edin Gaštan, direktor kompanije.

"Novi pogon i fabrika samo par mjeseci nakon otvaranja rade punim kapacitetom. U ljetnoj sezoni smo imali značajan porast prometa na koji smo ponosni. Sad ulazimo u zimski period koji sa sobom nosi i pad narudžbi ali to je normalan slijed našeg rada", kazao je Gaštan.

U novootvorenoj fabrici koja se bavi proizvodnjom i prodajom poliesterskih ormara od toplo presanog poliestera ojačanog staklenim vlaknima, trenutno je zaposleno 180 radnika. Ovaj broj će se kako najavljuju u skladu sa daljim razvojem i povećavati.

Kompanija je kupila još jedno zemljište, na kojem kako Gaštan kaže, za sada nema konkretnih koraka kada je širenje proizvodnih pogona i izgradnja novih u pitanju.

Kazao je i kako se njihovo izvozno tržište nije mijenjalo, te da se i dalje najviše njihovog tržišta nalazi u zemljama Evropske unije.

"Mi svoje proizvode preko centrale u Austriji plasiramo širom svijeta, uspješno poslujemo kako na tržištu Bosne i Hercegovine, tako i na tržištima zemalja u regiji. Većina naše proizvodnje je izvozno orjentisana i oko 95 posto našeg tržišta nalazi se u zemljama Evropske unije", kazao je Gaštan.

Elsta Mosdorfer Bosnia peta je po redu inostrana investicija u Živinicama u posljednje dvije godine. Ona je privatna austrijska firma u vlasništvu Christiana Knill, koja se bavi proizvodnjom poliesterskih kućišta za električnu energiju, a koriste se za distribuciju, transfer, mjerenje i telekomunikacije. Članica je grupacije Knill Grupe a posluje u 16 zemalja svijeta.

I.M.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti