Ogorčeni bh. biolozi: Nudili smo svoje znanje, ali naša zemlja ga neće

06.05.2020. 09:09 / Izvor: Akta.ba
Ogorčeni bh. biolozi: Nudili smo svoje znanje, ali naša zemlja ga neće

Širenjem pandemije javila se bojazan za kolaps Zdravstvenog sistema i unatoč otvorenim i medijskim ponudama - niti jedan član njihove grupe nije angažovan.

Kako je moguće da u vrijeme aktuelne globalne pandemije, ali i ranije kroz izazove angažmana u oblastima kao što su zaštita okoliša, laboratorijska dijagnostika, istraživanja i izrade studija i dalje niko nije bio zainteresiran za profesionalni doprinos ljudi koji su obrazovani u oblastima koje se široko primjenjuju kroz istraživački, zdravstveni i sistem očuvanja javnog zdravlja i ekologije pitaju se iz "Udruženje biologa u Bosni i Hercegovini".

Širenjem pandemije javila se bojazan za kolaps Zdravstvenog sistema i unatoč otvorenim i medijskim ponudama - niti jedan član naše grupe nije angažovan kako bi dao doprinos društvu svojim znanjem, odnosno vrlo rijetki su kratkoročno angažirani u ovom trenutku, navodi u u otvorenom pismu neformalna grupa akademskih građana iz oblasti bioloških nauka, okupljena u Facebook grupi "Udruženje biologa u Bosni i Hercegovini", koja broji više od 1.000 članova iz svih dijelova naše zemlje.

Kako kažu pismo je poslano Vladi FBiH, ministarstvima, Univerzitetima i Kriznom štabu vezano za problematiku zapošljavanja biologa uopćeno, kao i u situaciji pandemije, a u njemu se dalje navodi:

"Na primjer, služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo uputila je Dopis u kojem stoji da mogu u roku od 48h formirati Program sufinansiranja kojim bi omogućili zapošljavanje potrebnog kadra. No, unatoč tome, kadrovi iz oblasti bioloških nauka nisu angažirani. Molimo vas da se angažirate u vašim zakonskim okvirima kako bi spriječili da nas tržište rada ne prepoznaje i da su time posljedično ugrožena i naša profesionalna i ljudska prava, kao što je pravo na rad", navodi se u njemu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti