Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osigurano 37 mil. KM pomoć privredi za isplatu zaostalih plata u realnom sektoru

22.07.2020. 07:43 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za ovu godinu radi isplate sredstava za pomoć privredi, odnosno isplate plata uposlenicima za april i maj, te za mart preostalim privrednim subjektima koji su ostvarili to pravo, kao i za nastavak direktne pomoći privredi u skladu sa zahtjevima iz ovog sektora, saopćeno je.

Kako je navedeno, izmjenama i dopunama Budžeta osigurano je 37 miliona KM za te svrhe, od kojih je 20 miliona KM planirano za isplatu plata u privrednim subjektima čiji su zahtjevi obrađeni i koji su ispunili propisane uvjete za dodjelu sredstava. Sredstva će biti usmjerena za isplate plata za 35.000 radnika u 6.300 privrednih subjekata, za navedena tri mjeseca.

Preostali dio sredstava će biti usmjeren za pomoć privredi, prema Programu kratkoročnih i srednjoročnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu Kantona Sarajevo izazvanih koronavirusom, objasnili su iz Vlade KS.

Odlučili su se na Rebalans zbog, kako je naglašeno, konstantnih i opravdanih zahtjeva privrednika koji ne mogu više čekati sredstva od MMF-a za pomoć privredi, a koje Vlada FBiH zbog proceduralnih razloga još uvijek nije uplatila Kantonu Sarajevo.

"Rebalans u ovom slučaju je funkcionalan jer će, kada ga usvoji Skupština KS, ubuduće omogućiti Vladi brzo reagovanje bez skupštinskih procedura, ukoliko bude potrebno vršiti dalje preraspodjele odobrenih sredstava shodno budućim potrebama privrede", naveo je kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić.

Kako je istaknuto, sredstva od MMF-a nisu upitna, a po njihovom uplaćivanju Kantonu Sarajevo bit će ugrađena u Budžet KS, kao i prihodi iz drugih izvora.

Rebalans budžeta je upućen u skupštinsku proceduru i očekivanja su da bude razmatran na sjednici Skupštine 28. jula ove godine.

Ministar privrede KS Draško Jeličić je kazao da će privredni subjekti blagovremeno biti obaviješteni o načinu isplate sredstava.

Prije utvrđivanja Rebalansa budžeta, premijer KS Mario Nenadić i ministri Jeličić i Halebić održali su sastanak sa predstavnicima poslodavaca Kantona Sarajevo kojima su saopštili odluku o njegovom pokretanju, te utvrdili plan daljeg djelovanja Vlade i poslodavaca radi pomoći privredi.

Nakon izmjena i dopuna, ukupni Budžet KS iznosi milijardu i 135.335.825 KM. Kroz Rebalans su izvršene i neophodne intervencije na više budžetskih pozicija kako bi se osiguralo nesmetano izvršavanje zakonskih obaveza i realizacija planiranih aktivnosti, saopćeno je iz Vlade KS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti