Otvoreni info pultovi o dualnom obrazovanju

12.12.2018. 14:51 / Izvor: Akta.ba
Otvoreni info pultovi o dualnom obrazovanju

Na info pultevima zainteresovane strane će moći dobiti informacije o dualnom modelu obrazovanja.

Udruženje poslodavaca FBiH implementira Projekat „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije" u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS", sarajevskim općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo. Ovaj projekat, zajedno sa 19 lokalnih partnerstava, podržanih u okviru krovnog projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH", finansira Europska unija sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

„Model dualnog obrazovanja je model srednjeg strukovnog obrazovanja, koje nudi obrazovanje na dva mjesta i to teorijski dio nastave koji bi se obavljao u školi i praktični, koji je predviđen da se odvija u kompanijama. Naš cilje je, prvenstveno, pokazati da ovakav model obrazovanja može riješiti problem neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Postojeći obrazovni sistem proizvodi nekvalitetne kadrove koji, uglavnom, završavaju na birou za nezaposlene, a s druge strane su kompanije kojima nedostaje kompetentna radna snaga", istekao je koordinator Projekta Zlatan Dedić.

U sklopu Projekta 12. decembra 2018. godine otvoreni su info pultevi u tri općine Kantona Sarajevo, odnosno u općinama Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, a sa ciljem informisanja svih članica lokalne zajednice i promovisanja modela dualnog obrazovanja.

„Mi kao lokalna zajednica aktivnim mjerama, različitim programima i projektima podržavamo rješenje problema nezaposlenosti. Izuzetno sam zadovoljan što Općina Novo Sarajevo učestvuje u Projektu, te se nadam da će dualni model obrazovanja zaživiti u punom kapacitetu, a u korist šire društvene zajednice" kazao je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo tokom otvaranja info pulta u toj općini.

Uspostavljanje info pulteva je prilika da se sazna o koristima dualnog obrazovanja za učenike, kompanije, škole i državu.

„Završetkom ovog Projekta ne završava se saradnja sa Udruženjem poslodavaca FBiH već će se nastaviti putem razvoja lokalnog partnerstva, te će se formalizirati potpisivanjem odgovaraćujeg sporazuma. Podržavamo donošenje Zakona o dualnom obrazovanju na nivou kantona koji će sistemski riješiti ovu oblast", istakao je pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi grad Sarajevo Džemaludin Kahrović.

Cilj otvaranja info pulteva je sabiranje informacija o postojećim profilima strukovnih zanimanjima za koje se učenici mogu osposobljavati, odnosno potrebama poslodavaca za neophodna zanimanja. Na ovaj način stvorit će se sinergija između poslodavaca, obrazovnih i javnih ustanova za zapošljavanje, općina i nevladinog sektora.

„Neophodno nam je dualno obrazovanje i neophodna nam je edukacija svih zainteresovanih strana kako bismo riješili problem nezaposlenosti. Ovaj sistem obrazovanja pokazao se uspješnim u razvijenim  zemljama Zapadne Europe te se nadamo da će i u BiH dati zadovoljavajuće rezultate u cilju zadovoljenja potreba i poslodavaca sa naše Općine", kazala je pomoćnica načelnika Općine Vogošća Dženana Bešlija.

Na info pultevima zainteresovane strane će moći dobiti informacije o dualnom modelu obrazovanja, kao i promotivne materijale – priručnike, letke i brošure, a Udruženje poslodavaca FBiH je izradilo i video spot i film edukacijskog karaktera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti