PANTHEON konferencija: Digitalizacija - budućnost koja je tu

13.06.2019. 10:55 / Izvor: Akta.ba

Nedim Pašić, direktor Datalab BH prisutnima je kazao da je digitalizacija budućnost svih kompanija i da kao takva treba biti svima dostupna i pristupačna.

"Digitalizacija 2019 u praksi" tema je danas otvorene PANTHEON konferencije, u organizaciji kompanije Datalab BH.

Konferencija je imala za cilje pokazati i predstaviti prednosti primjene digitalnih alata u svakodnevnom poslovanju na konkretnim primjerima iz prakse, te ih približiti digitalnoj transformaciji, prvenstveno malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini.

Pored PANTHEON stručnjaka, konferencija je ugostila priznate eksperte iz struke sa željom da u okviru predavanja i raznolikih, zanimljivih rasprava potaknu inicijative i konkretne korake napretka u preduzećima koja koriste njihov poslovni program.

Razgovarali su o rezultatima digitalizacije u Bosni i Hercegovini kao i viziji za budućnost, strategijama za uspješnu digitalizaciju u kompanijama, te uspješnim digitalnim i PANTHEON praksama po profilima i tipovima kompanija.

Nedim Pašić, direktor Datalab BH prisutnima je kazao da je digitalizacija budućnost svih kompanija i da kao takva treba biti svima dostupna i pristupačna.

"Moderno poslovno okruženje danas podrazumijeva napredno korištenje digitalnih tehnologija, bez obzira na industriju u okviru koje se posluje. Bitno je ne samo da bi preduzeće bilo konkurentno na tržištu, već da bi uopšte moglo preživjeti u budućnosti. Važno je biti svjestan da neprimjenjivanje savremene tehnologije vas uskraćuje za podizanje poslovanja na viši nivo i optimizaciju poslovnih procesa", kazao je Pašić.

Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH rekao je da je digitalizacija suvremeni proces koji nas tjera da budemo u trenudu i da ga pratimo u njegovom razvoju.

"Gospodarstvo je to koje mora da prati ovakve trendove ako želi da poveća svoj izvoz i da bude konkurentno na stranim tržištima. Konkurentnost se povećava transparentnošću a do nje se dolazi kroz digitalni svijet. S druge strane riječ je o brzorastućoj industriji u BiH koja trenutno zapošljava oko 16.000 radnika  u 1.200 malih i velikih kompanija dok je potencijal naše zemlje još 6.000  novih radni mijesta. Nažalost, mladi bez obzira na takav potencijal odlaze iz zemlje. Iako digitalni svijet nema granica oni napuštaju zemlju", kazao je Vuković.

Ono što je apsurd i još jedan razlog nihovog odlaska Vuković  kaže da je to što dajemo poticaje za razvoj takvih kompanija a kroz par dana te iste novoosnovane kompanije se nađu pred sudom svakojakih inspekcija.

On kaže da se mora napraviti disenergija između državnih institucija, gospodarskog segmenta i akademske zajednice ali i zaposlenih u ovom segment.

Kazao je i da se javnost mora bolje upoznati sa značajem i prednostima digitalizacije, jer ona ne ukida radna mjesta ona mijenja kompetencije, kroz koju aktivno mora biti uključena akademska zajednica koja će mijenjati razinu znanja koja idu u korak sa vremenom.

Vlatko Drmić, pomoćnik ministra, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Sektor za komunikacije i informatizaciju reko je da je ova konferencija dobra prilika da se razmjene iskustva stečena do sada a i da se određeni projekti sprovedu do kraja.

“BiH se mora uhvatiti u koštac sa digitalizacijom ako želi slijediti  moderni svijet u stopu. Nažalost mi u BiH ne možemo biti zadovoljni stanjem, jer svi ti pokazatelji, koji su relevantni za digitalizaciju i razvoj IT sektora ne pokazuju dobru poziciju naše zemlje u odnosu na zemlje trećeg svijeta ali Evrope. Razlozi su mnogi koji imaju uticaj na ovaj sektor, tu je još i zakonodavstvo ali i nejasni strateški dokumenti”, kazao je Drmić.

Rekao je da je digizalizacija u BiH kasni najviše zbog legislative ali i zbog male digitalne pismenosti i poznavanja digitalnih vještina.

U nastavku konferencije razgovarano je o rezuitatima digitalizacije u Bosni i Hercegovini kao i viziji za budućnost, strategijama za uspješnu digitalizaciju u kompanijama, te preporučenim digitalnim i PANTHEON praksama. Prezentirani su PANTHEON alati i i funkcionalnosti za uspješnu digitalizaciju u kompanijama, koji su već sada na raspolaganju korisnicima i oni koji će biti u budućnosti.

U okviru konferencije održan je okrugli sto na temu “Stanje digitalizacije i vizija digitalne budućnosti bosanskohercegovačke privrede” koji je obradio tri značajne teme o aktuelnom stanje digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, vizija budućnosti i planovi države i ostalih institucija za poticaj privrede na području digitalizacije i digitalizacija s PANTHEON-om danas i vizija budućnosti.

Konferencija je bila namijenjena svima koji žele da odgovorno obavljaju svoj posao te prate napredak s područja svoje struke, ekonomije, biznisa i poslovnog sistema kojim vode svoje poslovanje ili imaju namjeru da to započnu.

Glavni sponzor konferencije je kompanije BH Telecom.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti