Počinje Četvrti kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH

25.05.2011. 08:50 / Izvor: eKapija.ba
Počinje Četvrti kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH

U Sarajevu će se od 25. do 28. maja održati Četvrti kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH sa međunarodnim učešćem, Prvi Kongres Udruženja za kliničku prehranu BiH sa međunarodnim učešćem, te Prvi Kongres Asocijacije medicinskih sestara i tehničara sa međunarodnim učešćem.

Učešće na kongresu Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH prijavilo je 750 osoba, te 108 predavača, stručnjaka iz BiH i svijeta iz oblasti gastroenterologije i hepatologije.

"Želja nam je da i ovim događajima doprinesemo razvoju znanstvene misli, kao načina promišljanja budućnosti naše zemlje. Skup predstavlja jedinstveno mjesto na kojem se može najbolje saznati i najviše naučiti o najnovijim dostignućima i napretku na polju gastroenterologije, hepatologije i endoskopije", rekao je ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH Rusmir Mesihović.

Organiziranje sličnih skupova nastoji podržati, pomoći i ohrabriti ljekare u njihovim nastojanjima da obogate i unaprijede medicinsko znanje kako bi i naša medicinska znanost mogla pratiti svjetske tokove i dostignuća, te kako bi stečena znanja mogli primijeniti u svakodnevnoj praksi i što adekvatnijem liječenju pacijenata. "Zato će na Kongresu biti prezentirane najaktualnije teme iz domena gastroenterologije i hepatologije", dodao je Mesihović.

Novoizabrani predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH Milenko Bevanda izrazio je zadovoljstvo što udruženje funkcionira na nivou države, te da je predstojeći Kongres veoma važan događaj za sve koji se bave ovom granom medicine.

Prema riječima predsjednik Naučnog komiteta Kongresa Nenada Vanisa tokom ovog skupa održat će se endoskopske, onkološke i hepatološke sesije u čijem radu će učestvovati uvaženi stručnjaci iz Evrope, Australije, SAD-a i sa Bliskog Istoka, što će biti prilika za razmjenu iskustava i sticanje novih znanja.

Najavljeno je i da će Američko udruženje za bolesti jetre (AASLD) i Evropsko udruženje za bolesti jetre (EASL) prvi put organizirati regionalni sastanak o virusnim hepatitisima, a u toku trajanja kongresa održat će se niz naučnih skupova, radionica i seminara koji imaju za cilj unapređenje znanja o savremenim metodama liječenja bolesti gastrointestinalnog trakta i jetre, koje će predstaviti vrhunski svjetski stručnjaci, te stručnjaci iz BiH. Kongres se održava pod pokroviteljstvom i u organizaciji Svjetske organizacije za gastroenterologiju (WGO), Svjetske organizacije za digestivnu endoskopiju (OMED), te Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE).

Prvi put organizaciju je podržalo i Američko udruženje za gastrointestinalnu endoskopiju (ASGE), a visokim pokroviteljstvom ovaj Kongres je podržalo i Predsjedništvo BiH.

Generalni sponzor kongresa je Astra Zeneca, a glavni sponzor je Pliva, dok su zlatni i

specijalni sponzori Olympus, Nycomed, MSD, Roche i Bosnalijek.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti