Poliklinika Bičakčić - najmoderniji dijagnostički centar u Europi

17.06.2013. 13:21 / Izvor: eKapija.ba
Poliklinika Bičakčić - najmoderniji dijagnostički centar u Europi
OTVORI GALERIJU

Sarajevska poliklinika Bičakčić postala je prva ovakva ustanova u ovom dijelu Europe koja svojim pacijentima može pružati usluge kompjuterski navođene stomatologije.

Sarajevska poliklinika Bičakčić nabavkom uređaja najnovije CAD/CAM  tehnologije kao što su CEREC Omnicam-trodimenzionalni (3D) intraoralni skener, glodalica za izradu individualnih protetskih nadomjestaka  i 3D rendgen Galileos, postala je prva ovakva ustanova u ovom dijelu Europe koja svojim pacijentima može pružati usluge kompjuterski navođene stomatologije.

Prema riječima dr. Nadira Bičakčića, vlasnika poliklinike Bičakčić, ovim se vrijeme pružanja stomatoloških usluga skraćuje, a kvalitet povećava. "Sa ovom novom tehnologijom smanjuje se mogućnost greške. Radi se o aparatima kojima nema premca u ovoj oblasti'', navodi Bičakčić.

CEREC Omnicam intraoralni 3D skener  je na tržište pušten prije 7- 8 mjeseci na i poliklinika Bičakčić je prva  u ovom dijelu Europe koja će svojim pacijentima moći pružiti ove usluge. Njime je omogućeno trodimenzionalno skeniranje zuba u realnom vremenu korištenjem posebne intraoralne kamere. Tako da je ovim aparatom, između ostalog, omogućeno komjutersko uzimanje otiska zuba čime pacijet neće više biti izložen onom neugodnom osjećaju koji znaju svi koji su imali priliku to raditi uobičajenim klasičnim metodama. 

Tako dobiveni digitalni otisak korištenjem Cerec Omnicam sustava, može se upotrijebiti za izradu protetskih nadomjestaka pomoću CEREC glodalice. Zanimljivo je da ova glodalica može izraditi krunicu za nešto više od 5 minuta.

Proizvođač uređaja je njemačka kompanija Sirona koje je među tri top proizvođača ovih uređaja u svijetu, a CAD/CAM tehnologiju razvijaju zadnjih 30 godina. Dok su sa integracijom ova tri navedena uređaja prvi su u svijetu.

Krešimir Kostelić, predstavnik kompanije Sirona, kaže da se sa kombinacijom tri uređaja (3D intraoralnog skenera, 3D rendgena i glodalice) može veoma uspješno raditi i kompjuterski vođena implantologija čime se pri postavljanju implatanta smanjuje mogućnost greške. Naravno, dodaje, svaki aparat može raditi zasebno.

Vlasnik poliklinike Bičakčić navodi da je prednost 3D rendgena Galileos u odnosu na ostale da ima uvjerljivo najkvalitetniju sliku, te najmanju dozu zračenja. ''Tako da pri postavljanju implantanta možete vidjeti gustinu kostiju, položaj živca i u milimetar možete odrediti gdje implatat treba stajati u vilici. Ovim se znatno smanjuje mogućnost greške'', kaže Bičakčić. On se može koristiti i za otorinolaringologiju.

Novina ovog uređaja je da ima mogućnost 3 D snimanja čitave glave.  Naime, kod ove tehnologije do sada je veliki problem bio volumen jer drugi aparati imaju manje volumene kao što su 4x 4, 6x 6 i sl., a ovoj aparat snima 15x15 3D.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti